Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Regering moet beter performen'

'Regering moet beter performen'

01/10/2020 15:51 - Ivan Cairo

VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt dat de president in zijn jaarrede onvoldoende aandacht heeft besteed aan de agrarische sector.

VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt dat de president in zijn jaarrede onvoldoende aandacht heeft besteed aan de agrarische sector. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Hoewel de regering vanuit een heel moeilijke startpositie is begonnen zal ze toch beter moeten presteren dan tot nu toe het geval is. “De uitdagingen zijn groot, vooral de Covid-19-crisis, maar ze moet beter performen”, vindt VHP-assembleelid Mahinder Jogi.

Het is volgens hem duidelijk dat Suriname in gigantische problemen verkeert. De aardolievondsten voor de kust vormen wel goede toekomstperspectieven. Hij voegt eraan toe dat president Chandrikapersad Santokhi in zijn jaarrede dinsdag overtuigend klonk dat "we uit het dal zullen komen".

Jogi vindt de unificatie van de wisselkoersen die volgens hem twee jaar geleden had moeten gebeuren een gedurfde maatregel. Echter, NDP-collega Ashwin Adhin vindt de redenen die het staatshoofd noemde voor de devaluatie "een domper" op de jaarrede. "De belangrijkste monetaire maatregel - die reeds is genomen - is het aanpassen van de wisselkoers naar SRD 14,29 voor de US dollar. Daarmee brengen we rust en voorspelbaarheid voor de banken en het bedrijfsleven", zei de president.

Adhin: "Als je als president stelt dat de aanpassing van de wisselkoers is doorgevoerd voor zekerheid van banken en het bedrijfsleven is dat geen goede zaak. Dan had je liever de 'Valutawet' uitgevoerd." Indien de door de regering-Bouterse geïntroduceerde 'Valutawet' volgens hem was uitgevoerd zoals was bedoeld, zouden cambio's alleen aan de Centrale Bank van Suriname deviezen mogen verkopen.

Voorts zouden exporteurs verplicht zijn een deel van hun deviezenopbrengsten te repatriëren en zouden sommige "onnodige importgoederen" op de negatieve lijst worden geplaatst wat inhoudt dat importeurs daarvoor geen schaarse deviezen bij de Centrale Bank zouden kunnen kopen. Deze maatregelen zouden volgens Adhin ertoe hebben geleid dat de deviezenvoorraad weer omhoogging en een eventuele devaluatie op een veel lagere notering dan nu het geval is zou kunnen zijn doorgevoerd. Maar de devaluatie maakt volgens Jogi dat de samenleving nu wordt geconfronteerd met "de waarheid" en hard zal moeten werken om het land uit het dal te halen.

De VHP'er vindt wel dat de president in zijn presentatie onvoldoende aandacht heeft besteed aan de agrarische sector. "Ik had wat meer concrete acties verwacht. Hij Jogi: had wat meer dingen kunnen aanstippen en een indicatie kunnen geven wat op dat vlak gedaan zal worden." Zo had het staatshoofd kunnen zeggen hoe hij denkt de landbouwproductie in het land te bevorderen, export en cargofaciliteiten te stimuleren.

Eén van de mogelijkheden om de landbouwproductie te vergroten is het stimuleren van en investeren in grootschalige kassenteelt, meent Jogi. Hij hoopt dat de regering met programma's komt die daarop zijn gericht. Daarvoor zijn er volgens hem mogelijkheden van samenwerking met landen als Turkije en Israël.

De politicus hoopt dat de regering niet gaat tornen aan zaken die al goed geregeld zijn en het land ten goede komen of met speciale regels daartoe komt. "Laat dit land een keertje goed ontwikkeld worden en laten wij vasthouden aan bepaalde codes. Als de vorige regering doordrongen was van het belang van de wet op de Staatsschuld en deze niet om eigen belang zo vaak had aangepast, waren we vandaag niet zo diep gezonken", stelt Jogi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina