Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Openbaar vervoer Commewijne blijft lam

Openbaar vervoer Commewijne blijft lam

06/10/2020 17:09 - Gilliamo Orban

Openbaar vervoer Commewijne blijft lam

 

PARAMARIBO - Hoewel de particuliere lijnbushouders al twee weken rijden, kunnen hun collega’s van Commewijne nog geen herstart maken. De boten die de oversteek Meerzorg-Paramaribo doen liggen nog aan de ketting, omdat boothouders nog geen akkoord hebben bereikt met de overheid over nieuwe tarieven. Het land- en waterverkeer dat al langer dan zes maanden stilligt in Commewijne als gevolg van de coronacrisis, blijkt van elkaar afhankelijk te zijn.

"We kunnen geen passagiers vervoeren naar het (oude) veerplein van Meerzorg, omdat de mensen niet kunnen oversteken. We hopen dat de boothouders en regering elkaar spoedig vinden, waardoor we weer normaal kunnen rijden", zegt Stanly Ishaak, coördinator van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) en de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) in Commewijne tegen de Ware Tijd.

Daar komt nog bij dat de zogenaamde pendelbussen van het Nationaal Vervoer Bedrijf ook nog niet rijden, omdat de OBS die hen ook vertegenwoordigt om de tafel zit met de overheid. Echter, het aantal bussen dat de passagiers via de Wijdenboschbrug vervoert naar de binnenstad, zal het aanbod van passagiers niet aankunnen. Dat is in het verleden gebleken tijdens acties van de boothouders. "Als de mensen een taxi moeten nemen naar Paramaribo kan dat SRD 70 kosten en dat kunnen passagiers niet elke dag doen", schetst Ishaak de toestand.

Hij wijst erop dat ongeveer zestig particuliere bussen in de garages zijn door de ontstane situatie. Maar niet alle bussen rijden optimaal, omdat sommige trajecten niet meer rendabel zijn doordat veel staatsbussen op die routes worden ingezet. "Toch derft het gros van de mannen inkomsten en willen ze daarom spoedig het werk hervatten", benadrukt Ishaak.

Overigens, het schoolvervoer is gisteren herstart en het voordeel van vele studenten die in Paramaribo onderwijs volgen is dat ze zich hebben geregistreerd voor transport van het oude veerplein naar de verschillende middelbare scholen. "Er zijn ook wel scholieren die gewoonlijk zelf de oversteek doen, maar die moeten nudoor ouders hun wordenafgezet of ze moeten een taxi betalen", aldus de PLO/OBS-topman in Commewijne.

Ann Sadi, voorzitter van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), is op de hoogte van deze situatie. Ze wijst erop dat de organisatie nog onderhandelt met de overheid om te komen tot vaststelling van nieuwe tarieven. "Als het gaat om voorstellen van de tarieven zijn partijen nog ver van elkaar verwijderd", zegt Sadi. Ze wil hierover niet in detail treden. Er wordt gesuggereerd dat de gemeen- schap kan leven met een tarief van SRD 5. Vóór de Covid-19 situatie werd er SRD 1,75 betaald. Dat tarief was mede door de bezinecompensatie die boothouders kregen. Die zal nu worden afgeschaft.

Boothouders snakken volgens Sadi ook naar een financiële injectie. Ze moetenonder andere nog benzinecompensatie krijgen over vijf maanden van 2019. "De boten dienen een onderhoudsbeurt te krijgen en daarvoor hebben ze geld nodig", pleit Sadi. Ze hoopt dat BOVC spoedig wordt uitgenodigd door het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme om de kwestie op te lossen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina