Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lot arbeiders Greenheart afhankelijk van reorganisatieplan

Lot arbeiders Greenheart afhankelijk van reorganisatieplan

07/10/2020 07:52 - Merredith Bruce

Lot arbeiders Greenheart afhankelijk van reorganisatieplan

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het lot van de 22 werknemers van houtmaatschappij Greenheart in Apoera hangt af van haar reorganisatieplan. Het gaat erom waartoe het bedrijf wel of niet in staat is. Dat zegt manager Amrita Bhagwat tegen de Ware Tijd. Of de arbeiders zullen worden gehandhaafd, blijft daarom vooralsnog een open vraag.

De rechter heeft vorige week beslist dat de maatschappij de 22 werknemers moet uitbetalen voor de periode waarin zij niet hebben gewerkt; vanaf mei. Echter, niet duidelijk is of het vonnis uitgevoerd zal (kunnen) worden. Bhagwat houdt het op "kijken wat past binnen de reorganisatie".

Ricardo Karwofodi, werknemer en bestuurslid van de werknemersorganisatie bij Greenheart, wijst erop dat de maatschappij gehoor moet geven aan het vonnis. "Het recht heeft gezegevierd dus men moet zich daaraan houden." Hij zegt met emotie kennis te hebben genomen van de uitspraak. "U kunt zich voorstellen hoe het is als je zes maanden je gezin niet op een adequate manier hebt kunnen verzorgen. Maar we hebben gestreden en ons geduld is beloond." Echter, de werknemers hebben nu gemengde gevoelens.

Het bondsbestuurslid zegt tot op heden niets van het bedrijf te hebben vernomen. Ook niet nadat de Ontslagcommissie van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugd- zaken het ontslagverzoek van de maatschappij om de arbeidsbetrekking met de werknemers te beëindigen enkele weken terug had afgewezen. "We hebben geen enkele mededeling of oproep gehad en dat vind ik erg." Ondanks de afwijzing van het ontslagverzoek mochten de werknemers het bedrijf niet betreden om te werken.

Bhagwat schetst een niet rooskleurig beeld van de financiële situatie van de maatschappij. De Covid-19-pandemie heeft volgens haar ertoe geleid dat zowel de lokale verwerking als houtexport is verminderd. Door de lockdown ligt in Apoera en Tibiti de productie stil. Deze ontwikkelingen zijn medebepalend voor de reorganisatie die in 2018 is ingezet en waar volgens Bhagwat de bond van op de hoogte is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina