Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Niet behandelen begroting bestuurlijke blunder'

'Niet behandelen begroting bestuurlijke blunder'

07/10/2020 10:41 - Naomi Hoever

DNA-voorzitter Marinus Bee wil zaken anders aanpakken.

DNA-voorzitter Marinus Bee wil zaken anders aanpakken. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - DNA-voorzitter Marinus Bee heeft vandaag overleg met de fractieleiders om te praten over de behandeling van de begroting van 2020 en de algemene politieke beschouwing (ABP) en begroting van 2021. Over de algemene politieke beschouwing van het nu aflopende dienstjaar is wel gedebatteerd. De commissie van rapporteurs voor de voorbereiding van de behandeling zal vooraf afstemmen met de ministers.

Bee wil in de derde week van oktober de begrotingsbehandeling 2020 af hebben. Als het aan hem ligt, komen weinig leden aan het woord. Daarop aansluitend worden de algemene politieke beschouwingen voor 2021 gehouden. De start van de debatten over de eerste begroting van de regering-Santokhi/Brunswijk is gepland voor midden november. De afronding staat op programma voor uiterlijk 21 december.

Met het aantreden van het zittende parlement eind juni is Bee zijn derde termijn als parlementariër begonnen. De voorzitter weet niet of het de eerste keer is dat een oude begroting door een nieuwe regering wordt behandeld, maar hij noemt dit wel een "bestuurlijke blunder". Overigens, het is bij opeenvolgende regeringen vaker voorgekomen om een begroting achteraf te behandelen.

Volgens hem is de begroting vanwege politieke motieven niet behandeld, "maar we zijn niet hier om een natrap te doen; we zijn er om te corrigeren wat in het verleden fout is gegaan". Wat ook is nagelaten is het behandelen van de sloten. Aan het einde van elk jaar moet elke minister aan De Nationale Assemblee vertellen waarom zaken die op zijn of haar begroting staan, niet zijn uitgevoerd, een soort evaluatie dus. Dat is in de afgelopen tien jaar slechts één keer gebeurd, in 2012.

Bee: "We hebben gemerkt dat voorgaande parlementen het tot een gewoonte hebben gemaakt om de sloten niet te behandelen. Na een aantal jaren worden ze op één hoop behandeld." Hij vindt dit niet zinvol en wil na de jaarrede van de president eind september 2021 de sloten behandelen, voordat de begrotingsdebatten beginnen en vervolgens elk jaar. "Ik wil in de toekomst eerst de sloten behandelen alvorens we beginnen met een nieuwe begroting."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina