Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Internationale opsporing ex-minister Hoefdraad gelast

Internationale opsporing ex-minister Hoefdraad gelast

09/10/2020 02:02 - Ivan Cairo

Ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad is al enkele maanden 'onvindbaar'.

Ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad is al enkele maanden 'onvindbaar'. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De justitiële autoriteiten hebben een internationaal signaleringsverzoek gelanceerd tegen ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Dat stelde Justitieminister Kenneth Amoksi donderdag tijdens een persconferentie. Eerder was er al een nationale opsporing van de ex-bewindsman gelast door de procureur-generaal. Kort daarvoor was een uitreisverbod tegen hem uitgevaardigd. Hoefdraad wordt in het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname onder meer verdacht van overtreding van het wetboek van Strafrecht en de Anti-corruptiewet. Tegen hem loopt een gerechtelijk vooronderzoek.

De minister zegt korpschef Roberto Prade woensdag te hebben gevraagd welke inspanningen de politie tot nu toe heeft gepleegd om Hoefdraad, die al enkele maanden onvindbaar is, op te sporen en aan te houden. Amoksi verwachtte donderdag een verslag van de korpschef. Nadat hij dit rapport heeft ontvangen zal worden nagegaan in hoeverre het strategisch gewenst is de informatie met de samenleving te delen. De civiele zaak die Hoefdraad tegen de Staat heeft aangespannen, heeft volgens Amoksi geen enkele invloed op de opsporing van de ex-minister. Hoefdraad spande de rechtszaak aan, omdat hij het oneens is met de beslissing van het parlement enkele weken geleden om hem op verzoek van het Openbaar Ministerie in staat van beschuldiging te stellen.

Desgevraagd stelt minister Amoksi tegenover de Ware Tijd, dat de Red Notice al in de tweede week van augustus naar Interpol werd gestuurd. Daarna werd nog meer informatie gestuurd naar het internationale opsporingsorgaan. "Begin september heeft Interpol nadere informatie gevraagd en die is al opgestuurd. Nadere informatie was nodig, omdat het een ex-bewindsman betreft en ze heel secuur te werk gaan", aldus de minister. "Ik zou niet direct aannemen dat hij niet in Suriname is. Gelet op de internationale contacten en het netwerk van de verdachte en zijn financiële capaciteit is het gerechtvaardigd om hem internationaal te signaleren", voegt de minister eraan toe.

Maandag werd de rechtszaak tegen drie andere verdachten die al enkele maanden in voorarrest zijn voortgezet. Het gaat om ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zijn zakenpartner Ashween Angnoe en Faranaaz Hausil, één van de CBvS-directeuren. Voormalig adviseur van Hoefdraad, Robert Putter, en Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank, zijn ook verdachten in deze zaak. Kromosoetoe wordt ook al enkele weken vastgehouden door de politie en Putter blijkt eerder dit jaar de wijk te hebben genomen naar Nederland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen