Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mensen met beperking vragen om verdere verhoging bijstand

Mensen met beperking vragen om verdere verhoging bijstand

09/10/2020 07:58 - Merredith Bruce

Mensen met beperking vragen om verdere verhoging bijstand

De petitie van Wan Okasi wordt voorgelezen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Mensen met een beperking zullen voorlopig genoegen moeten nemen met de verhoging van de maandelijkse financiële uitkering van SRD 325 naar SRD 500 per november. De doelgroep noemt dit bedrag ontoereikend. President Chandrikapersad Santokhi heeft op een persconferentie donderdag erkend dat deze verhoging en die van onder meer AOV en AKB “zeker niet voldoende” zijn. Maar de regering probeert alvast te doen wat zij kan met het nu beschikbare budget.

Het staatshoofd beloofde dat het niet bij deze verhoging zal blijven. "Naarmate de economie zich zal herstellen, zal de koopkracht toenemen, de financiële positie beter worden en zullen we meer mogelijkheden hebben om tegemoet te komen aan de verwachtingen van vooral kwetsbare groepen." Kort vóór de persconferentie in de Congreshal, hadden vertegenwoordigers van de stichtingen Wan Okasi en Downsyndroom een petitie ingediend bij De Nationale Assemblée, waarin zij aandacht vragen voor de "niet toereikende" verhoging.

Zij willen dat de bijstand wordt opgetrokken naar ten minste SRD 1.000 per maand. De petitie is onderbouwd met een schriftelijk overzicht van de reële kosten van levensonderhoud van de doelgroep. De totale kosten voor iemand in een rolstoel bijvoorbeeld zijn minimaal SRD 2.181 per maand. Hierin zijn onder meer meegenomen zorgvervoer, pampers en basisgoederen. In de petitie wordt verder gesteld dat de groep "geheel afhankelijk" is van taxi en aangepast transport waarvan de kosten zijn verdubbeld.

Het parlement wordt ook gevraagd om de conceptwet 'financiële uitkering' van mensen met een beperking "op zeer korte termijn" in behandeling te nemen en uiterlijk juni 2021 af te kondigen. Het ontwerp is gemaakt door jurist Robby Neslo en in 2017 door Wan Okasi aangeboden aan het parlement. Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Wan Okasi, deelde donderdag mee dat 2,5 week geleden zowel het parlement als het kabinet van de president per brief om een gesprek is gevraagd over de verhoging. Toen niet werd gereageerd, is besloten een petitie in te dienen.

Pas woensdagmiddag laat heeft de griffie laten weten dat de voorzitter niet aanwezig zou zijn. Volgens Koendjbiharie heeft de doelgroep zich hieraan "behoorlijk" gestoord. Wan Okasi wil binnen twee weken een reactie van DNA. Het verzoekschrift wordt ook ondersteund door de jurist Joan Nibte en Rosita Etnel van de Stichting Dovenbelangen. Het verzoekschrift werd aangenomen door griffier Ruth de Windt die DNA-voorzitter Marinus Bee excuseerde voor zijn afwezigheid wegens andere verplichtingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina