Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Artsen dreigen met acties

Artsen dreigen met acties

10/10/2020 00:00 - Amanda Palis

Volgens VMS-sectievoorzitter Mukesh Simbhoedatpanday is de actiedreiging menens.

Volgens VMS-sectievoorzitter Mukesh Simbhoedatpanday is de actiedreiging menens.  

PARAMARIBO - De huisartsensectie van de Verenging van Medici in Suriname (VMS) eist van de verzekeringsmaatschappijen dat die per 1 november het al zeven jaar geleden overeengekomen tarief van 4,33 US dollar berekenen. De uitbetaling moet gebeuren op basis van de unificatiekoers van SRD 14. Als bij de afrekening eind november blijkt dat dit niet is gebeurd volgt actie, waarschuwt sectievoorzitter Mukesh Simbhoedatpanday in gesprek met de Ware Tijd. "Het is nu echt menens. Ze mogen hun borst nat maken." De Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam) heeft een ultimatum van 1 oktober voor overleg laten verstrijken.

Voorafgaand aan deze datum had de VMS herhaalde keren tevergeefs aangedrongen op een gesprek voor verhoging van het nu gehanteerde tarief van SRD 23 per maand per patiënt. Simbhoedatpanday: "We hoeven alleen te kijken naar de huidige situatie en de kosten om te weten dat dit bedrag absoluut niet toereikend is."

Volgens de voorzitter is er al in 2013 een tarief van 4,33 US dollar afgesproken, maar nooit doorgevoerd. Dat zou komen door de voortdurende stijging van de wisselkoers. "De assurantiemaatschappijen stelden toen dat het voor hen moeilijk was om het tarief aan te passen, omdat de koersen bleven stijgen. Maar zij hebben door de jaren heen wel hun tarieven aangepast en dan is het toch redelijk dat ook wij dat doen?"

Gesprekken over aanpassing zijn al sinds 2013 gaande en zouden vorig jaar, met het aantreden van een nieuw bestuur van Survam, weer worden opgepakt. Begin september heeft de VMS Survam aangeschreven om gesprekken, die volgens de laatste afspraken al in juli 2020 zouden moeten hebben plaatsgevonden, te hervatten. De belangenorganisatie van de verzekeringsmaatschappijen heeft hierop gereageerd dat ze pas op 1 oktober een ledenvergadering zou beleggen. "We hebben hierop geschreven dat wij vóór onze ledenvergadering van 7 oktober met Survam wilden praten. Zij liet toen weten bemiddeling van de Zorgraad te zullen inroepen", zegt Simbhoedatpanday. "Ik begrijp niet waarom de Zorgraad wordt geraadpleegd, want wij hebben er geen afspraken mee. Integendeel hebben we in 2019 het vertrouwen in dit orgaan opgezegd."

De huisartsen hebben op een vergadering woensdag besloten om per 1 november het in 2013 overeengekomen tarief te hanteren. Op de vorm van mogelijke actie wil Simbhoedatpanday niet ingaan. De huisartsen vragen bij eventuele acties begrip van de samenleving. "Want ook wij willen overleven in deze financiële situatie." Hij wijst als noodzaak voor de aanpassing van de tarieven op de gestegen kosten. Het gaat onder meer om personeelskosten, aflossing van de hypotheek, de poli Covid-19-proof maken en verhoogde prijzen die leveranciers van medicijnen en medische verbruiksartikelen in rekening brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina