Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog geen geld voor aflossing Oppenheimer-lening

Nog geen geld voor aflossing Oppenheimer-lening

10/10/2020 06:00 - Ivan Cairo

President Chandrikapersad Santokhi (l) en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning (r) hebben informatie verschaft over de stand van zaken met het IMF.

President Chandrikapersad Santokhi (l) en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning (r) hebben informatie verschaft over de stand van zaken met het IMF. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Suriname heeft de 26 miljoen US dollar nog niet om deze maand de reguliere aflossing te plegen voor de obligatielening van 550 miljoen US dollar die in 2016 via Oppenheimer was uitgezet. “We zijn er nog niet. Ik word er bijna zenuwachtig van, want de deadline nadert”, zei Financiënminister Armand Achaibersing.

In juli was het land ook al niet in staat om de aflossing op een obligatielening van 125 miljoen US dollar te betalen wat ertoe geleid had dat de kredietwaardigheid van Suriname omlaag werd gebracht naar 'default'. Nadat de rente werd betaald en schuldeisers akkoord gingen om opnieuw te praten over de terugbetaling ging de kredietwaardigheid weer omhoog naar 'CCC'.

Intussen is het Franse adviesbureau Lazard aangetrokken om Suriname te ondersteunen bij de onderhandelingen met schuldeisers, zegt president Chandrikapersad Santokhi. Lazard en lokale en internationale financieel deskundigen helpen, aldus Achaibersing, momenteel zoeken naar mogelijkheden om het geld voor de aflossing van de Oppenheimerlening op tijd te kunnen mobiliseren.

Met Oppenheimer wordt voorts onderhandeld over schuldsanering, herstructurering en herschikking van vooral de twee grote obligatieleningen. Deze drukken enorm zwaar op overheidsuitgaven. Lazard heeft onder meer Argentinië en Ecuador succesvol geholpen bij onderhandelingen met schuldeisers. Het adviesbureau verleent ook assistentie bij de gesprekken met het IMF om een steunpakket bij dit multilaterale monetaire instituut los te krijgen.

Zodra overeenstemming is bereikt over een aantal basiszaken, zal Suriname zijn beoogde steunpakket indienen bij het IMF. De besprekingen tussen de technische teams van Suriname en het IMF zijn vorige week begonnen, zegt Achaibersing. Normaal duren dergelijke besprekingen tussen de drie, vier en zes maanden voordat partijen een overeenkomst tekenen en het IMF geld beschikbaar stelt. "Wij verwachten dat het traject korter zal zijn: tussen de twee en drie maanden", aldus de bewindsman.

Aangezien al gesprekken worden gevoerd met het IMF gaat de reguliere Artikel-4-missie die elk jaar rond deze tijd wordt uitgevoerd worden geïntegreerd in de gesprekken die nu gaande zijn. Santokhi voerde aan dat het economisch herstelplan dat met steun van IMF zal worden uitgevoerd een door Suriname zelf opgesteld plan is. Het zal geen plan zijn dat door het IMF wordt opgelegd. De president heeft aangekondigd dat als onderdeel van de herstructureringsmaatregelen de subsidie op stroom en water zal worden afgebouwd. Er zijn al exercities gemaakt over de nieuwe tarieven. Deze zullen nog met de sociale partners besproken worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina