Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Pride Month gaat niet onopgemerkt voorbij'

'Pride Month gaat niet onopgemerkt voorbij'

11/10/2020 19:03 - Amanda Palis

'Pride Month gaat niet onopgemerkt voorbij'

 

PARAMARIBO - Ondanks de huidige situatie met Covid-19 zal de Pride Month niet onopgemerkt voorbijgaan. De maand is op 1 oktober begonnen. “Het is niet zeker welke van de activiteiten die normaal worden gehouden zullen doorgaan, maar we laten de maand niet gewoon voorbijgaan en blijven - zij het op een laag pitje - werken aan onze zichtbaarheid”, zegt Sherwin Vreeswijk tegen de Ware Tijd.

Vorig jaar is de Pride Month groots gevierd. De organisatie had dit jaar, de tiende editie van uit de kast komen door gays in Suriname, extra groots willen uitpakken. "Helaas moet het anders wegens Covid19", zegt Vreeswijk.

Met sponsors en de districtscommissaris wordt bekeken wat onder de huidige omstandigheden mogelijk is. Wat wel zeker door gaat zijn de Pride Stories, waar, in een intieme en gesloten sfeer, mensen verhalen delen hoe zij uit de kast zijn gekomen. "Alleen is dat nu in een ander format. We hebben enkele mensen gevonden die hun verhaal willen delen en hebben ze gefilmd." Deze verhalen zullen worden gedeeld op social media. "Met de verhalen hopen wij de mensen te inspireren en zich thuis te laten voelen in onze LGBT-gemeenschap en ook om meer gezien worden te in de samenleving."

Door het nieuwe normaal is het volgens Vreeswijk een uitdaging om bijzondere aandacht te schenken aan Pride Month. "Je kunt moeilijk plannen of afspraken maken, want de regels worden vaak aangepast." Behalve de Pride Stories gaat mogelijk ook het tradtionele filmfestival door. In elk geval zal de Pride Parade, de feestelijke afsluiting van de maand, niet doorgaan. Er wordt naar een andere mogelijkheid voor een feestelijke afsluiting gezocht.

Vast onderdeel van het jaarlijkse evenement is de ondertekening van de 'Verklaring van Paramaribo'. Bedrijven beloven met hun deelname om te werken aan het erkennen van de rechten van de LGBT-gemeenschap in hun bedrijfsvoering. "We bekijken nog hoe wij dit zullen doen. Het zou kunnen dat we langs gaan met de verklaring om ze te ondertekenen."

Dat de afgelopen jaren wezenlijk is geïnvesteerd in de zichtbaarheid van de LGBT-gemeenschap is volgens Vreeswijk wel te merken. "Voorheen moesten wij bedrijven benaderen en vragen of ze geïnteresseerd waren om de verklaring te tekenen, nu komen zij naar ons toe."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen