Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Goed voorbeeld afwezig

COMMENTAAR: Goed voorbeeld afwezig

13/10/2020 12:00

COMMENTAAR: Goed voorbeeld afwezig

 

HET GOEDE VOORBEELD geven is noodzaak in deze periode waarin de totale gemeenschap wordt beperkt in haar sociale contacten. De samenleving wordt er elke keer weer op gewezen dat ze haar handen moet wassen, afstand moet houden en de mond- neusbedekking op moet hebben. "Dat is de enige manier waarop we Covid-19 kunnen bestrijden en we moeten het samen doen", klinkt het elke keer weer bij elke voorlichtingssessie en bij elke toespraak van de regering.

Echter, het blijkt steeds weer moeilijk voor regeringslieden om zich te houden aan deze maatregelen die voor iedereen gelden. In Nickerie bleek andermaal dat zij hun afgekondigde maatregelen zelf niet in acht namen. Geen anderhalve meter afstand, veel hadden geen mond-en neusbedekking op en ze waren aanwezig bij een heus feest, iets dat elke keer weer wordt aangegeven verboden te zijn en waarbij zelfs de politie mag optreden.

Trouwens, het is niet de eerste keer dat regeringslieden zich niet houden aan de maatregelen. Ook tijdens het bewind van de vorige president hebben zich incidenten voorgedaan waarbij de Covid-19-maatregelen met de voeten werden getreden. Het incident waarbij toenmalig president Desiré Bouterse in Flora zijn handen ontsmet met alcohol, het vervolgens afveegt aan het hemd van iemand anders en gezellig doorpraat, is nog vers in het geheugen.

Opmerkelijk is ook dat de huidige president Chandrikapersad Santokhi bij het aanbieden van zijn excuses over het incident in Nickerie het MoHanA-initiatief van het ministerie van Volksgezondheid noemt, en daarmee impliciet ook aangeeft dat het dus geen effect sorteert. Ook is nooit meer gehoord van het behavior change communicatieplan dat het Covid-19-transitieteam toen noemde.

Integendeel, de president en vicepresident zijn op districtentour en zijn dan vaak te midden van grote groepen mensen. Te vaak is er in Suriname een groot verschil tussen wat regeringslieden vinden dat ze mogen en wat het volk volgens hen mag. Soberheid is in alle gevallen geboden en een goed voorbeeld doet goed volgen. Verder is het belangrijk dat de opstelling principieel is. Waarom heeft de huidige coalitie zo gescholden op de vorige coalitie toen die de regels overtrad, wanneer ze zelf niet eens de intentie blijkt te hebben zich eraan te houden.

Ook moet de intentie zuiver zijn. De regering kan niet alleen sorry zeggen, omdat zaken op sociale media zijn verschenen. Daarnaast moet er worden geleerd uit het verleden. De verkiezingen van 25 mei en de drukte toen werden als de grootste boosdoener genoemd bij de enorme verspreiding van Covid-19. Vanwaar de behoefte van de regering om juist nu, nu daar Covid-19 nog niet helemaal weg is, op districtentour te gaan? Waarom niet even de pas inhouden, de zeventien kersverse districtscommissarissen zouden de boodschap voor de districten prima kunnen overbrengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina