Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dc Commewijne ziet extra pendelbussen als oplossing

Dc Commewijne ziet extra pendelbussen als oplossing

13/10/2020 07:58 - Gilliamo Orban

Omdat er geen boten varen tussen Meerzorg en Paramaribo wil de dc van Commewijne extra pendelbussen inzitten zodat de mensen toch naar de stad kunnen.

Omdat er geen boten varen tussen Meerzorg en Paramaribo wil de dc van Commewijne extra pendelbussen inzitten zodat de mensen toch naar de stad kunnen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Districtscommissaris (dc) Mohamedsafiek Radjab van Commewijne zal het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) vragen om extra staatsbussen in te zetten om passagiers via de Wijdenboschbrug te vervoeren naar Paramaribo. Het gaat om zogenaamde pendelbussen. Dit zal hij doen als de boothouders die de vaarroute Meerzorg-Paramaribo onderhouden het - wat hij noemt - hoge tarief blijven eisen. “Ze willen een tarief van SRD 10 en dat is niet mogelijk. We moeten rekening houden met onder andere de werkende klasse en scholieren”, benadrukt Radjab.

De boothouders hebben eerder tegen de krant gezegd dat de gemeenschap geen moeite heeft met het betalen van SRD 5. "Dit is nog aan de hoge kant. De overheid wil een tarief van SRD 3, maar de boothouders zijn het hiermee niet eens. Dus, een tarief van SRD3,50 is schappelijk", vindt de dc.

Ook kan de overheid boten inhuren om de mensen tegemoet te komen om de oversteek te doen. "Dezelfde bootondernemers kunnen we daarbij betrekken. Ze zullen dan gewoon een loon krijgen en ze hebben hierdoor zekerheid", geeft de burgervader de boothouders een optie.

Ann Sadi, voorzitter van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), wil niet zeggen of ze plannen van de dc als een bedreiging ziet. Ze had graag gezien dat de burgervader pleit voor boothouders bij de overheid om de kwestie van het tarief snel op te lossen.

Zij wijst er verder op dat er voor de overheid een pot van SRD 1,5 miljard is vrijgemaakt in het kader van de coronacrisis. De staat moet volgens haar prioriteiten stellen en zij gaat ervan uit dat een daarvan is het garanderen van transport over land en water voor de burgers. "We zijn al een hele poos aan het onderhandelen en we hebben elkaar toch niet gevonden, want de boothouders willen geen tarief dat niet rendabel is", aldus Sadi.

Overigens, Radjab is teleurgesteld in de boothouders, omdat veel niet zijn komen opdagen om een bijdrage te leveren aan de renovatie van de steiger van Meerzorg. Slechts vijf van de meer dan dertig boothouders hebben hun krachten gegeven aan het herstel van de steiger. De dc roemt andere kleine ondernemers van Commewijnevoor hun bijdrage.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina