Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vakbeweging zal plek in rvc's staatsbedrijven blijven opeisen

Vakbeweging zal plek in rvc's staatsbedrijven blijven opeisen

13/10/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

C-47 voorzitter Robby Berenstein.

C-47 voorzitter Robby Berenstein. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De vakbeweging zal niet (langer) toestaan dat ze haar verworven positie binnen de raden van commissarissen (rvc) van staatsbedrijven kwijtraakt. Er zal desnoods strijd worden geleverd om gedaan te krijgen dat de regering de voorgedragen personen benoemt. C-47 voorzitter Robby Berenstein pleit voor aanpassing van de statuten over de aanwijzing van personen in de raden.

Berenstein zegt dat het niet slechts gaat om het verwerven van een positie "Verre van dat. Al jaren is de vakbeweging vertegenwoordigd, maar vooral in de afgelopen jaren wordt ze geconfronteerd met nare ervaringen in staatsbedrijven, zoals slecht bestuur, corruptie, 'regelarij' en nepotisme. Zodra er een nieuwe minister komt benoemt hij een nieuwe raad. Ze doen hun ding en na de regeerperiode verdwijnen ze. Suma e tan na baka? Wij wrokoman."

De vakbondsleider vindt dat steeds vaker staatsbedrijven worden gepolitiseerd. Uiteindelijk zijn het de werknemers die moeten zien hoe om te gaan met de gevolgen van het gevoerde beleid waarvan zij de eerste slachtoffers zijn. C-47 heeft uit haar bonden bij staatsbedrijven een coördinatiegroep gevormd om dit probleem aan te pakken.

Berenstein zegt dat president Chandrikapersad Santokhi recent wel heeft toegezegd dat de voordrachten van de vakbeweging zullen worden gehonoreerd. Maar op één geval na, blijft elke communicatie daarover uit. "Voor de rest wordt deze kwestie op de spits gedreven. Erger nog: een minister (Amar Ramadin van Volksgezondheid, ... red.) stelt dat er geen plaats is voor de vakbeweging in de rvc bij de Regionale Gezondheidsdienst.

Berenstein zei maandag op een persconferentie dat al tijdens de hoorzittingen van de nieuwe coalitie na de verkiezingen C-47 benadrukt heeft betrokken te willen worden bij het herstel van situatie in het land. Bij de kennismaking met de regering is dit herhaald en is afgesproken dat de vakbeweging personen mag voordragen voor de rvc's.

Het valt hem op dat vicepresident Ronnie Brunswijk zegt dat personen in de raden moeten worden benoemd op basis van de statuten van de bedrijven. "Dat is een dooddoener. In de praktijk worden kandidaten gehaald uit politieke partijen. Dat is in geen enkel statuut geregeld. Het zijn slechts afspraken van de politiek. Waarom zouden wij nu niet op basis van afspraken tussen de regering en de vakbeweging hetzelfde kunnen doen." Hij pleit voor aanpassing van de statuten over hoe de raden ingevuld moeten worden.

De C-47-voorzitter stelt dat het niet slechts moet gaan om profielen van personen, maar dat ook beleidsvraagstukken per staatsbedrijf duidelijk omschreven moeten worden. Zo zal bij het doorlichten van staatsbedrijven de vakbeweging betrokken moeten worden. "Wij willen weten hoe het beleid er uit zal zien, de continuïteit, wat en hoe herstel bij de bedrijven zal worden aangepakt, de doelen zijn van de regering en hoe daar inhoud aan gegeven moet worden.

Berenstein keurt de wijze van benoemingen in de raden van Staatsolie en de EBS af. Daar heeft de regering de statuten laten veranderen voor nepotisme en vriendjespolitieke benoemingen. Volgens hem zal dit nog een nasleep krijgen, zeker in het geval van Staatsolie die investeerders nodig heeft die voorwaarden stellen voor de invulling van deze raden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina