Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Winston Kout: Stuwende kracht achter oud Kwakoefestival overleden

Winston Kout: Stuwende kracht achter oud Kwakoefestival overleden

13/10/2020 21:48 - Tascha Aveloo

Winston Kout was een succesvolle zakenman, vooral bekend als de trekker van het 'oude' Kwakoefestival.

Winston Kout was een succesvolle zakenman, vooral bekend als de trekker van het 'oude' Kwakoefestival. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "Hij was een veelzijdige en succesvolle man", reageert Roy Ristie van Brasa Media op het heengaan van Winston Kout dinsdag in Nederland. "Hij was een succesvolle zakenman die Kwakoe groot heeft gemaakt zonder subsidie van de Nederlandse overheid", onderstreept Ristie in gesprek met de Ware Tijd. Maar er is nog meer waarom de overledene wordt geprezen. "Hij was een man die durfde dingen te zeggen zoals ze waren. Hij was niet bang om zijn mening te geven."

Onder Kout's bezielende leiding werd het Kwakoe Festival weggehaald bij het jongerencentrum waar het werd gehouden. Er kwamen steeds neer tenten bij die steeds groter werden. Vanaf 1987 werd het festival het boegbeeld voor het totale zuidoosten van Nederland. Het werd een lokale trots en werd gepresenteerd als het grootste multiculturele festival van geheel Europa. Als de bezoekersaantallen van meer dan een kwart miljoen naar één miljoen stijgen, wordt de commercie groter. Behalve individuen komen steeds meer bedrijven en zelfs het Nederlandse leger een tent huren. Kwakoe verwelkomt ook West-Afrikanen als wederverkopers en bezoekers.

Ristie is direct fel als hem wordt gevraagd over de perikelen die maakten dat Kout niet langer meer was betrokken bij dit groots festival. Hij spreekt sterk tegen dat er onder Kout's leiding financiële problemen zijn gekomen. "Hij had Kwakoe niet nodig. Hij was zelf een succesvolle ondernemer."

Ristie legt uit dat vanwege de enorme groei, de overheid en politie steeds meer eisen en regels opwierpen die de aard van het festival helemaal zouden veranderen. Regels die bijvoorbeeld zouden betekenen dat gewone mensen die eten verkochten allerlei extra dingen zouden moeten doen. "Wij mensen van de tropen weten hoe we voeding veilig moeten bereiden wanneer het warm weer is. Er is nooit iemand ziek geworden of dood gegaan van eten dat ze bij kwakoe heben gekocht."

Vanwege al die strengere regels over onder meer veiligheid, waar Kout niet helemaal eens mee was, heeft de gemeente hem geen vergunning gegeven. Toen hebben volgens Ristie enkele anderen het overgenomen die dachten "we doen het even snel". "Maar het kost en vereist enorm inzicht. Het podium was een plek waar artiesten zich konden uitleven en nieuwe zich aan het publiek konden tonen. En met die nieuwe gasten, die bands huurden ... daar begonnen de problemen mee, want zo een vetpot was Kwakoe niet. Ze konden toen tal van dingen niet betalen en Kwakoe was synoniem met Kout waardoor zijn naam ook erbij werd gehaald", meent Ristie stellig. Hij stelt dat hij één van de weinige mensen was die een meer dan goede relatie had met Kout en daardoor heel veel achtergrondkennis heeft van hoe de dingen echt in elkaar zaten.

Volgens Ristie hebben door onder meer het Kwaku literatuurfestival, waaraan ook Surinamers mochten deelnemen, veel mensen een push gehad om meer te doen met hun literaire talent. Zo noemt hij de bekende radiomaker en schrijver Roue Hupsel, die ooit het literair festival won met zijn inzending. "Daarna is hij begonnen met echt boeken schrijven."

Eén van de grote verdiensten van Kout was dat hij mensen graag wilde helpen. Dat deed hij onder meer via zijn uitzendbureau 'Colored Holland'. "Daarmee heeft hij tal van Surinamers die in Nederland kwamen wonen en die geen connecties hadden en de wegen niet kenden wegwijs gemaakt. En niet gewoon in de schoonmaak of zo, maar echte banen in hogerkaderberoepen bij gemeenten en bedrijven."

Kout zette zich in het bijzonder in voor de mensen met wie hij zich verwant voelde, namelijk zij van Surinaamse komaf. "Maar hij begreep ook dat er een mate van emancipatie vereist was, als je je inzette voor het welzijn van mensen. Je moet los staan van de hebi om volwaardig mee te kunnen doen aan deze gemeenschap. Dat je een manier moest zoeken om je zodanig te ontwikkelen dat je gelijkwaarddig bent van elkaar."

Met zijn netwerk heeft hij getracht verbinding te brengen tussen deze mensen met het ander deel van de Nederlandse samenleving. "Hij leerde ze kennismaken en begrijpen over dingen waar zij totaal geen weet over hadden zodat ze kunnen functioneren in deze maatschappij. Als we moeten praten over Kout dan kunnen we een boek schrijven over de vele dingen die hij voor elkaar heeft gekregen heeft en waar hij voor streed."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina