Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Personeel Stinasu nog niet uitbetaald

Personeel Stinasu nog niet uitbetaald

14/10/2020 10:01 - Euritha Tjan A Way

Personeel Stinasu nog niet uitbetaald

Foto: Ronny Bhoelai  

PARAMARIBO - Kenneth Cyrus, directeur van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), weet niet wanneer de organisatie de aangevraagde subsidie krijgt. Het geld is nodig om het personeel uit te betalen over augustus en september. “Ook voor oktober zullen we nog subsidie nodig hebben. We krijgen nu al wat bezoekers op de Brownsberg, maar dat is bij lange na niet voldoende om salarissen te betalen.”

Cyrus legt de Ware Tijd uit dat het ministerie van Financiën en Planning de subsidie al heeft goedgekeurd, maar dat de aanvraag de toets van het Covid-19-noodfonds nog moet doorstaan. "Ik neem aan dat er heel veel aanvragen zijn en de mensen zorgvuldig omgaan met het geld. Dus ik snap dat het niet zo snel gaat", klinkt het begripvol. Volgens de directeur heeft de stichting sinds maart één keer subsidie gehad om lonen te kunnen betalen, "maar elke aanvraag moet natuurlijk een bepaalde procedure doorlopen".

47 Medewerkers van Stinasu hebben vorige week een petitie ingediend bij vicepresident Ronnie Brunswijk. Zij gaven aan twee maanden geen geld ontvangen te hebben en ook het salaris over de maand juli was laat overgemaakt waarna de groep niet meer heeft ontvangen. Brunswijk hoorde de groep aan en zei dat de kwestie-Stinasu al besproken was en de subsidie is goedgekeurd. Echter, hij zou deze kwestie nogmaals meenemen naar de ministerraad vergadering en bespreken met de minister van Financiën en Planning, zodat de medewerkers kunnen beschikken over hun salaris.Dat is nog niet betaald.

Cyrus zegt de medewerkers te begrijpen en ze niet te dwingen naar kantoor te komen. "We werken de belangrijkste zaken af, maar de mensen moeten de bus, boot en benzine betalen om naar het werk te komen en daar hou ik rekening mee." Het Brownsberg Natuurpark is normaal open en bezoekers stromen er mondjesmaat binnen. "Dat is redelijk op gang gekomen. Maar zo lang de grenzen en het luchtruim gesloten blijven, denk ik niet dat we voldoende zullen verdienen om het salaris van onze mensen zelf te betalen."

Echter, de directeur blijft optimistisch. "Ik zie dit niet als een dip; het komt door Covid-19, want tot maart waren we nog in staat het salaris zelf te betalen. Wel moet de overheid nu veel meer aandacht gaan besteden aan het toerisme. En zeker investeren in menskracht om de mensen te trainen en het toerisme te promoten. Want andere landen zijn nu echt bezig te investeren in hun toerismesector."

Cyrus zegt dat de stichting gesprekken voert met geïnteresseerden om partnerschappen aan te gaan. Ook het Public, Private, People, Partnership (PPPP)met Conservation International Suriname biedt volgens hem goede perspectieven. Binnen dat programma worden investeerders gezocht voor Brownsberg om zo meer toeristen aan te trekken.

De directeur is bovendien blij met de verbeteringen die touroperator Ronny Bhoelai vrijwillig heeft aangebracht in het Brownsberg Natuurpark. Raleighvallen Fungu Eiland is nog niet opengesteld. "We zijn aan het schoonmaken en zullen na de twintigste van de maand een besluit daarover nemen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina