Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boothouders houden vast aan tarief SRD 5

Boothouders houden vast aan tarief SRD 5

15/10/2020 00:00 - Gilliamo Orban

BOVC-voorzitter Ann Sadi woensdag tijdens de meeting met de boothouders.

BOVC-voorzitter Ann Sadi woensdag tijdens de meeting met de boothouders. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Boothouders die vijf vaarroutes op de Suriname- en Commewijnerivier onderhouden zullen een tarief onder vijf Surinaamse dollar niet accepteren van de overheid. Dit is gisteren besloten tijdens een vergadering van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC).

"De eisen van de boothouders zijn vervat in een brief die gisteravond naar het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is ge-e-maild. We hopen dat het ministerie begrip heeft voor de situatie van de boothouders", zegt BOVC-voorzitter Ann Sadi. Ze blijft erop wijzen dat de passagiers kunnen leven met een tarief van SRD 5.

De boothouders vinden SRD 5 redelijk gezien de forse verhoging van de brandstofprijs en de stijging van de koers van de Amerikaanse dollar en euro, waardoor onder meer de prijs van onderdelen van buitenboordmotoren omhoog is gegaan. TCT-minister Albert Jubithana zegt tegen de Ware Tijd dat hij begrip heeft voor het standpunt van de boothouders. "Maar SRD 5 is nog net aan de hoge kant, omdat we ook rekening moeten houden met de passagiers. Wi no musu kiri den suma en een tarief van SRD 3,50 is redelijk."

Hij hoopt dat partijen elkaar spoedig kunnen vinden, want ook de overheid heeft er baat bij dat de kwestie wordt opgelost. Sadi zegt dat enkele boothouders die de oversteek Leonsberg-Nieuw-Amsterdam onderhouden, al varen tegen een tarief van SRD 5. "Ik wil wel aangeven dat ze geen toestemming hebben van de overheid." Zij weet dat boothouders woensdag hebben gesproken met districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab van Commewijne. Hij heeft geprobeerd met hen tot een vergelijk te komen, maar zij hielden voet bij stuk.

De boothouders hebben op de vergadering woensdag ook herhaald dat ze een Covid-19-vergoeding willen om hun boten een onderhoudsbeurt te geven voordat de dienstverlening wordt hervat. "Drie mannen hebben me gevraagd om hen wat geld te lenen, maar ik kan ze geen duizenden SRD's lenen. Er zijn twee boten gezonken bij de aanmeersteiger van Meerzorg, omdat ze nog geen servicebeurt hebben gehad", beweert Sadi.

Jubithana zegt dat het ministerie bezig is om de vergoeding van de boothouders in orde te maken. Het gaat om de betaling van de Covid-19-tegemoetkoming voor twee maanden. Hij wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Hij brengt in herinnering dat van de vorige regering in het kader van Covid-19 de boothouders elk SRD 6.000 hebben gekregen in tegenstelling tot de bushouders die 'slechts' SRD 2.000 hebben ontvangen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina