Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Alweer een commissie

COMMENTAAR: Alweer een commissie

15/10/2020 12:00

COMMENTAAR: Alweer een commissie

 

PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD SANTOKHI heeft een werkgroep geïnstalleerd die de wet Rij- en Voertuigenbelasting tegen het licht moet houden. Inderdaad moet worden gekeken wat er met dit doodgeboren kindje van de regering-Bouterse/Adhin moet gebeuren. Een deel van de bevolking heeft wel betaald en in totaal SRD 52 miljoen opgehoest, terwijl ook heel veel brugers dit geweigerd hebben. Uiteindelijk besloot Bouterse de omstreden wet maar aan te houden en de nieuwe regering op te zadelen met dit probleem.

En dus is er weer een commissie ingesteld. Sinds zijn aantreden heeft het staatshoofd (of de vicepresident) bijna een dagtaak gehad aan het installeren van commissies. Zo is er één voor 'Diasporakapitaal en Diasporabank', 'Inventarisatie en Advies Ontplofbare en Gevaarlijke Stoffen', alweer een commissie 'Ordening Kleinschalige Goudsector', een commissie die activiteiten voorbereidt rond de viering van 45 jaar Srefidensi, de commissie 'Toetsing Rechtspositionele Aangelegenheden' en eentje die de misstanden bij de politie moet onderzoeken. Alweer. En er is een presidentiële commissie 'Anticorruptiewet' en een commissie 'Oneigenlijk Gebruik Publieke Goederen'.

Het is slechts een greep uit alle commissies en werkgroepen die de laatste drie maanden het levenslicht hebben gezien. Waarom iedere keer een nieuwe in het leven moet worden geroepen waarin mensen zitten die extra worden betaald voor het werk dat ze doorgaans toch al doen, is ons een raadsel. Tenminste, we hebben niet gehoord dat ze het pro Deo doen. Terwijl de overheid in deze barre financiële tijden op iedere cent moet letten die wordt uitgegeven.

In sommige, complexe gevallen valt wel te begrijpen dat een paar slimme mannen en vrouwen zich over de materie buigen, maar in de meeste gevallen is het verspilde moeite: of omdat er al onderzoek is verricht en ergens onder in een lade een rapport ligt of omdat je op voorhand al kan voorspellen dat er toch geen zinnig advies wordt gegeven. Zoals met de commissie Ordening Kleinschalige Goudsector, een onderwerp waarover al zo'n vijftien jaar wordt gepraat, maar waar door toedoen van politici met forse belangen helemaal niets is bereikt.

Het is te hopen voor Santokhi dat al deze commissies nu eindelijk waar voor hun geld zullen leveren en tal van problemen in één klap zullen zijn opgelost. En dat het niet zo ver komt dat hij over een paar jaar een presidentiële commissie in het leven moet roepen die moet onderzoeken waarom al die andere commissies zo slecht hebben gepresteerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina