Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Obligatiehouders ongerust over aantrekken Lazard door Suriname

Obligatiehouders ongerust over aantrekken Lazard door Suriname

15/10/2020 10:01 - Van onze redactie

President Santokhi tijdens de persconferentie van vorige week toen hij vertelde dat Suriname in zee is gegaan met Lazard.

President Santokhi tijdens de persconferentie van vorige week toen hij vertelde dat Suriname in zee is gegaan met Lazard. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Obligatiehouders zijn ongerust dat de regering-Santokhi/ Brunswijk het Franse financieel adviesbureau Lazard heeft ingehuurd voor assistentie bij de onderhandelingen om Surinames twee grote internationale obligatieleningen te herstructureren. Investeerders voorzien lange en omstreden gesprekken, meldt de financiële publicatie LatinFinance.

Bronnen vertelden aan LatinFinance dat investeerders zich ongemakkelijk voelen over de tactieken die Lazard gebruikt in gesprekken met de doelgroep. "Suriname heeft Lazard ingehuurd, wat niets goeds voorspelt voor obligatiehouders", zegt een belegger na de aankondiging vorige week door president Chandrikapersad Santokhi. Volgens een investeerder in Californië is het niet duidelijk of Lazard samenwerkt met Staatsolie in verband met de buitenlandse schuld van de oliemaatschappij of dat ze de regering zal ver-tegenwoordigen in gesprekken met lokale schuldeisers.

Santokhi zei tijdens een persconferentie op 8 oktober dat Lazard als professioneel bureau is aange- trokken om te helpen bij de besprekingen met beleggers om de Oppenheimer-leningen te herstructureren en een hulpprogramma van het Inter- nationaal Monetair Fonds (IMF) en andere internationale financieringsinstituten voor te bereiden. Het financieel adviesbureau "overtuigt landen ervan dat obligatiehouders vijanden zijn", zei de investeerder. "Het geeft aan dat er een omstreden herstructurering op komst is, want dat is de manier waarop Lazard over het algemeen werkt", vervolgt hij.

Dit jaar heeft Lazard Argentinië en Ecuador geadviseerd bij gesprekken over schuldherstructurering. Beide landen bereikten in augustus overeen- komsten met schuldeisers - Argentinië ruilde 66 miljard US dollar en Ecuador 17,4 miljard US dollar aan schuld voor nieuwe obligaties met langere looptijden en lagere rentetarieven - maar ze worden nog steeds geconfronteerd met vragen over hun mogelijkheden om hun schulden in de toekomst te betalen.

De regering-Bouterse heeft aan het einde van haar zittingstermijn in juli obligatiehouders zover gekregen dat ze akkoord gingen met een late betaling van de lening van 125 miljoen US dollar die in juni 2023 vervalt. Het land worstelt nu met het op tafel leggen van de termijnaflossing van 25 miljoen US dollar voor de obligatielening van 550 miljoen US dollar die in 2026 verstrijkt. Tijdens de persconferentie zei minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning dat hij bijna zenuwachtig wordt van deze situatie omdat de regering het geld voor deze aflossing nog steeds niet heeft. Obligatiehouders weten niet zeker of ze de betaling over ruim twee weken wel ontvangen.

Bronnen hebben LatinFinance voorgehouden dat vanaf de regering-Santokhi is aan- getreden investeerders weinig contact hebben gehad met het ministerie van Financiën. "Ze zouden met obligatiehouders moeten praten, ze in ieder geval een idee geven van wat ze van plan zijn", zei een investeerder in New York. "Ik hoef niet met de minister te praten, alleen een technocraat, maar ik heb met niemand kunnen praten."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina