Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VMS niet verbaasd over illegale polikliniek Cubanen

VMS niet verbaasd over illegale polikliniek Cubanen

15/10/2020 17:06 - Gilliamo Orban

VMS niet verbaasd over illegale polikliniek Cubanen

 

PARAMARIBO - De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) is niet verbaasd over de recente ontdekking van een illegale artsenpraktijk die werd gerund door Cubanen. De vorige regering heeft volgens Mukesh Simbhoedatpanday, voorzitter van de huisartsensectie van de VMS, vergunning verleend aan Cubanen die aan de overheid hebben aangetoond dat ze een bul hebben om als huisarts op te treden. “Maar een adequate screening heeft de overheid niet gedaan, waardoor je illegale praktijken zal krijgen. We hebben eerder hiervoor gewaarschuwd, maar we werden genegeerd”, stelt Simbhoedatpanday tegenover de Ware Tijd.

Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt dat de politie samen met een lid van het Outbreak Management Control Team een inval heeft gedaan bij de illegale huisartspraktijk aan de Prinsessestraat. Er werden onder meer Covid-19-testen gedaan. In deze zaak zijn de Cubanen Zenen D., Cristina S. en Milson P., die geen arts zijn, aangehouden maar na verhoor heengezonden. "Ze zijn nog verdachten, maar niet in verzekering gesteld. Hun dossier wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie voor verdere afhandeling", verduidelijkt Naarden. Betrokkenen hebben de wet Beroepen en bedrijven en het decreet Vergunning Huisartspraktijk overtreden. Er zijn bij hen medicamenten in beslag genomen. De Cubanen verblijven mogelijk niet illegaal in het land.

Simbhoedatpanday wijst erop dat de minister van Volksgezondheid niet eigendunkelijk de vergunning voor een huis- artsenpraktijk mag verstrekken. Volgens de wettelijke procedure moeten alle aanvragen eerst voor advies gaan naar de beoordelingscommissie. "Je moet kunnen aantonen dat de aanvrager bevoegd is om als medicus te werken in de desbetreffende maatschappij", benadrukt hij. De VMS had op 12 mei in een brief aan toenmalig minister Antoine Elias van Volksgezondheid haar misnoegen geuit over "vrije vestiging van Cubaanse huisartsen, met een eigen huisartsenpraktijk en de geëigende reclame op de gevel zoals dat in Cuba kennelijk is geoorloofd". Een voorbeeld hiervan was het geval van de praktijk van dokter Garcia in Paramaribo. "Bij navraag is gebleken dat deze persoon niet via de reguliere weg zijn vergunning voor een huisartspraktijk heeft aangevraagd en verkregen. Toch heeft hij bij zijn praktijk staan dat hij geautoriseerd is", staat in de brief.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina