Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vicepresident dreigt met stappen tegen 'bedreiger'

Vicepresident dreigt met stappen tegen 'bedreiger'

17/10/2020 05:54 - Ivan Cairo

Vicepresident dreigt met stappen tegen 'bedreiger'

Vicepresident Ronnie Brunswijk. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft ene kapitein Mbè publiekelijk opgeroepen de boodschap die hij via WhatsApp heeft rondgestuurd en waarin hij mensen oproept Brunswijk iets aan te doen, in te trekken. Indien de man dat niet doet zal Brunswijk genoodzaakt zijn stappen tegen hem te ondernemen. Welke acties dat zijn, geeft de vicepresident niet prijs.

Mbè, kapitein bij de Saamaka-stam en voormalig lid van Jungle Commando, roept stamgenoten op om op spirituele wijze de ziel (akaa) van Brunswijk op te roepen en dood te schieten. De vicepresident wordt gezien als splijtzwam in het dispuut bij de Saamaka over de benoeming van Albert Abokoni als grootopperhoofd van deze stam. Een deel van de stam, onder wie zelf naaste familieleden van Aboikoni, zijn het niet eens met de benoeming en beëdiging door de vorige regering. Naar verluidt kan een persoon van wie de ziel door middel van spirituele handelingen is opgeroepen, hetzelfde lot ondergaan als wat tegen de ziel wordt gedaan.

In reactie op de oproep van Mbè, zegt Brunswijk in een spraakbericht dat de bedreiging niet alleen tegen hem als persoon is gericht, maar ook tegen de vicepresident van het land. "Ik adviseer hem een andere voice in te spreken en te corrigeren. Als hij niet corrigeert, zal ik andere stappen ondernemen", zegt de vicepresident in het Aucaans. Daarna doet hij dezelfde oproep in het Saramaccaans. "Je kan niet oproepen om de vicepresident van het land iets aan te doen. Ik heb geen enkele bemoeienis in de kwestie van de Saamaka-granman. Dus ik doe een dringend beroep, opdat hij corrigeert wat hij heeft gezegd", aldus Brunswijk.

In de oproep haalt kapitein Mbè ook fel uit naar stamgenoten die tegen de benoeming van Aboikoni als stamhoofd zijn. Tijdens de gran krutu vorig weekend in Pusugrunu, heeft de Matjaw-lo een petitie ten behoeve van de regering aangeboden, waarin bij de regering wordt aangedrongen de benoeming van Aboikoni als granman in te trekken en de volgens hun rechtmatig aangewezen Naze Amina in zijn plaats aan te stellen. Brunswijk en president Chandrikapersad Santokhi waren ook aanwezig tijdens de gran krutu.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina