Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sardien: Poti man nyan, nu luxeproduct

Sardien: Poti man nyan, nu luxeproduct

18/10/2020 14:07 - Sharon Singh

In mei kostte tomatensardien (rechts) nog SRD 8.

In mei kostte tomatensardien (rechts) nog SRD 8.  

PARAMARIBO - Tomatensardien, ja het eerste dat je te binnenschiet is bakken met veel peper, uien en knoflook en met hete rijst eten. Vroeger betaalde je SRD 13 voor een blik sardien. Het was ‘eerste hulp’ in huis. Met een blikje sardien kon je het gezin van een maaltijd voorzien. De prijs is nu rond de SRD 40. Velen laten sardien daarom nu staan. Ze is duurder dan een kilo vis.

'Culiflair' heeft op Facebook gevraagd hoe mensen hun sardien klaarmaken. De redactie zocht vooral naar recepten die 'out of the box' waren en kreeg die ook! Nu zouden de lezers met sardien kunnen gaan experimenteren en het een fijnere smaak geven. De oproep heeft zoveel positieve reacties ontvangen; ook chefs verbonden aan het nationale culinaire team zijn getriggerd. Zij willen een event gaan bouwen om sardien heen. We zijn benieuwd!

Chantal Dwarkasing: "Mijn moeder maakte visballetjes of vispannenkoeken met sardien, want de balletjes drukte ze plat. Als ingrediënt zette ze blom, brood, uien en knoflook (die bakte ze wel apart). Het vocht gebruikte ze niet in dit recept. Daarna werden ze gefrituurd."

Ook de moeder van Donovan Mijnals experimenteerde met de sardientjes. "Ze maakte gevulde sopropo ermee. De ingrediënten zijn hetzelfde als bij gehaktballetjes. De tomatensaus werd apart bewaard om de sopropo's hierin te garen. De groente werd eerst even geblancheerd. De vulling is de vis die is aangemaakt met kruiden."

Chokha! We kennen boulanger chokha, tomaten chokha, maar sardien chokha? We zijn benieuwd! Roy Bhikharie: "Eigenlijk precies hoe je chokha maakt van oliesardien. Beetje zwarte peper, fijn gesneden uien en alles door elkaar mengen. Prakken eigenlijk. De tomatensardien is net iets anders: uien, tomaten en peper bakken en alles goed mengen en de sardien toevoegen." Volgens dit recept zijn de vissen dan niet meer heel.

Bhikharie eet geregeld sardien. Het is één van de beste manieren om aan eiwit te komen. Hij heeft een 'recept' voor een gezond leven: "Eet zoveel mogelijk thuis. Het is niet alleen goedkoper, maar gezonder! Elke keer als je buiten eet, zet je je gezondheid op het spel."

Bea Lachhunsing: "Fijn gesneden sopropo bakken, aardappelen ook bakken en laten uitlekken. Dan de sardien bakken en aardappel en groenten erin doen. Omscheppen en het vuur uitmaken."

Audry Wajwakana: "Mijn moeder maakte het met bitawiri klaar. Veel peper en heel droog gebakken. Helaas kan ik het niet namaken, omdat ik haar culinaire kunsten niet heb geërfd."

Stef Feliksdal: "Aardappelballen, gekookte aardappelen prakken en kruiden toevoegen. Balletjes maken. Als vulling kan je pittige sardien zetten. Dit moet echter niet teveel saus hebben en frituren in hete olie. De balletjes doorhalen in een eimengsel."

Carie Singo-Doel: "Sambel maken. Vier pepers en uien fijnsnijden, wat azijn, suiker en een maggieblok toevoegen. De sardientjes ontdoen van de graten en zonder vocht toevoegen bij de andere ingrediënten en flink mengen."

Kavita Jodah: "Als kind maakte mijn moeder moksialeysi van sardien. Het was makkelijk en veel. Kip was toen al duur. Ze kookte rijst met een beetje gele erwten, knoflook, uien, peper en thymes (tijm). Het moet goed op smaak zijn, waarna kokosmelk wordt toegevoegd. Als de rijst bijna klaar is, werd het blikje sardien erin gedaan samen met de saus."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina