Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bedreiger trekt oproep tegen Brunswijk in

Bedreiger trekt oproep tegen Brunswijk in

19/10/2020 19:52 - Ivan Cairo

Bedreiger trekt oproep tegen Brunswijk in

Vicepresident Ronnie Brunswijk. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Kapitein Mbè, die vorige week in een spraakbericht stamgenoten had opgeroepen vicepresident Ronnie Brunswijk kwaad te doen, heeft op dezelfde manier in het weekend de oproep ingetrokken. Hij heeft excuses aangeboden.

De kapitein had opgeroepen Brunswijk langs spirituele weg te vermoorden vanwege diens vermeende bemoeienis in het dispuut over de benoeming van Albert Aboikoni als grootopperhoofd van de Saamaka. Brunswijk had Mbè opgeroepen zijn bedreiging in te trekken, omdat hij anders stappen tegen hem zou ondernemen.

De kapitein zegt uit irritatie over de benoemingskwestie en het vermoeden dat Brunswijk zich erin zou hebben gemengd te hebben gehandeld, maar nu de politicus publiekelijk heeft verklaard dat hij geen bemoeienis met deze zaak heeft trekt de kapitein zijn oproep in. "Ik bied de vicepresident excuses aan en trek de uitspraken die ik eerder had gedaan in", zegt kapitein Mbè in het Saramaccaans.

Hij stelt de uitspraken te hebben gedaan, omdat hij door granman Aboikoni als kapitein is benoemd. Indien de benoeming van Aboikoni ongedaan gemaakt zou worden, zou ook zijn benoeming als kapitein teniet gedaan worden. "Als de granman wordt afgezet zal dat ook met de kapiteins gebeuren en ik ben ook op de lijst." Hij deed verder een dringend beroep op Brunswijk om geen acties tegen hem te ondernemen.

Desgevraagd zegt advocaat Antoon Karg dat indien Brunswijk juridische stappen zou hebben willen nemen tegen de kapitein hij weinig kans op succes zou hebben. "Ons commune strafrecht stelt het misdrijf van 'bedreiging' strafbaar in onder andere artikel 345 van het Wetboek van Strafrecht. In de daarna volgende artikelen komen verschillende nuances voor zoals bedreiging met geweld, tegen het leven, elk met andere straf maxima. Belangrijk is dat het slachtoffer zich duidelijk 'bedreigd moet voelen', en dat de bedreiging tegen de persoon gericht moet zijn."

Vast staat dat er sprake is van een "oproep aan derden via WhatsApp, dus online, om via spirituele handelingen te komen tot de eventuele dood van de "ziel" van Brunswijk. "Helaas heb ik in de wetgeving hier niets tegen kunnen vinden. De bedreiging richt zich heel vernuft niet rechtstreeks tegen de persoon maar door tussenkomst van culturele handelingen." Bij elk individu speelt de vraag in hoeverre hij/zij gelooft in de kracht van "culturele handelingen". "Gelet op de persoon zouden wij ervan uit kunnen gaan dat hij wèl in culturele handelingen gelooft, en zou naar analogie daarvan gezegd kunnen worden dat hij de 'bedreiging' serieus neemt", zegt de advocaat.

De enige kapstok waar Brunswijk een eventuele aanklacht aan zou kunnen hangen is de op 5 oktober 2020 gegeven instructie van Interpol tegen Online Criminaliteit. Maar Interpol somt de "online misdrijven" op die gelijk gesteld zijn met het commune strafrecht en die met gelijke voortvarendheid moeten worden onderzocht door politiediensten. "Culturele handelingen zijn er niet bij. Voor zover ik heb kunnen natrekken zijn er weinig tot geen strafbare mogelijkheden voor de persoon in kwestie", stelt de jurist.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina