Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dc Commewijne: Perceeleigenaar aansprakelijk voor dambreuk Meerzorg

Dc Commewijne: Perceeleigenaar aansprakelijk voor dambreuk Meerzorg

19/10/2020 05:50 - Jason Pinas

Minister Riad Nurmohamed (l) en districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab van Commewijne eerder deze maand tijdens de oplevering van de gerenoveerde loopbrug van Meerzorg.

Minister Riad Nurmohamed (l) en districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab van Commewijne eerder deze maand tijdens de oplevering van de gerenoveerde loopbrug van Meerzorg.  

MEERZORG - “De staat gaat niet betalen hiervoor. Dit is niet de natuur.” Zo reageerde districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab van Commewijne zondag na zijn oriёntatie aan de Zaagmolenweg te Meerzorg waar een aantal huizen onder water waren gelopen. Bewoners van dit gebied zijn zaterdagavond opgeschrikt door een enorme wateroverlast die is veroorzaakt door een dambreuk.

Een aannemer die bezig was werkzaamheden te verrichten op een van de percelen heeft de onderhoudsstrook die als dijk fungeerde per ongeluk kapot geslagen waardoor het rivierwater naar binnen stroomde. "De perceeleigenaren hebben alles laten schoonmaken zonder adviezen van ons of de verantwoordelijke ministeries te vragen. Het gevolg is dat die dijk is weggehaald en heel wat spullen zijn beschadigd", legt de burgervader uit. Hij benadrukt dat de schade op de eigenaar van het stuk terrein zal worden verhaald. Om de schade te beperken heeft de dc wel een graafmachine beschikbaar gesteld om de dam te renoveren.

VHP-parlementariёr Roy Mohan zegt dat de bestuursorganen nu een inventaris zullen maken van de totale schade. Daarna zal hij samen met anderen pleiten voor steun vanuit onder meer het Ministerie van Sociale Zaken. "Ondernemers en perceelhouders die langs de rivier hun terreinen hebben moeten rekening houden met de bestaande dammen. Als er natuurdammen zijn zoals mangrove moeten ze niet eraan gaan", roept de parlementariër op. Buurtbewoner Karl Sariman onderstreept net als de volksvertegenwoordiger dat de schade behoorlijk is. Zijn inboedel is bespaard gebleven, maar hij betwijfelt of dat bij zijn buren het geval zal zijn. Sariman: "Unu dede in a birti dya. Mi oso de tapu ston-futu maar den birti sma mi e sari wel."

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken die ook poolshoogte heeft genomen zegt dat dit zich zal blijven voordoen als de voorlichting uitblijft. Hij zal daarom spoedig een aantal maatregelen aankondigen. "Eigenaren die langs de rivieren en de zee gronden hebben zullen niet meer mogen graven. Ze mogen ook geen bomen meer kappen." De bewindsman zal zich ook sterk maken voor wetgeving op dit stuk. Nurmohamed wil in de nabije toekomst ook starten met een bewustwordingscampagne die de gemeenschap beter begrip moet brengen over met name het belang van natuurlijke dammen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina