Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Grote geest' Eugène Gessel is niet meer

'Grote geest' Eugène Gessel is niet meer

21/10/2020 22:59 - Wilfred Leeuwin

Eugène Gessel en echtgenote op 1 februari 2019 toen de Hoogestraat formeel werd omgedoopt tot de Dr. Eugène Albert Gesselstraat.

Eugène Gessel en echtgenote op 1 februari 2019 toen de Hoogestraat formeel werd omgedoopt tot de Dr. Eugène Albert Gesselstraat. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Politiek analyticus en historicus Eugène Gessel is woensdag overleden. Gessel, die 101 jaar werd, heeft op 22 januari vorig jaar nog groots zijn honderdste geboortedag gevierd.

Uit kringen rond de familie wordt vernomen dat Gessel woensdag in de namiddag vredig is ingeslapen en niet ziek is geweest. In een interview met de Ware Tijd vorig jaar zei Gessel: "Ik heb mijn bijdrage geleverd, ik heb een gelukkig en productief leven geleid, heb een goed huwelijk en wat dat betreft heb ik de juiste keus gemaakt. Ik wil niets meer dan genieten van de voldoening." Gessel laat zijn echtgenote Mathilda Gessel-Braaf, met wie hij later deze maand 77 jaar zou zijn getrouwd, en zoon Edward na.

Bij zijn eeuwfeest werd hij niet alleen nationaal en internationaal geroemd om zijn indrukwekkende staat van dienst, maar kreeg hij door Eugène van der San, directeur Bestuurlijke en Ambtelijke aangelegenheden op het kabinet van de president, het presidentieel besluit overhandigd waarin de Hoogestraat naar hem werd vernoemd: Dr. Eugène Albert Gesselstraat.

Gessel heeft vele publicaties op zijn naam staan en heeft als het gaat om de staatsinrichting en het onderwijs een uitgesproken opvatting gehad. Hij is onderwijzer geweest op de Algemene Middelbare School en heeft een belangrijke bijdrage geleverd met enkele hervormingen binnen het onderwijs. In 2011 kreeg hij een eredoctoraat uitgereikt door de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Oom Sjenie, zoals Gessel liefkozend werd genoemd, stond bekend om zijn aparte stijl van optreden en praten. De bijnaam 'grote geest' is hem gegeven door radiopresentator Gerold Vliet, die Gessel vaker te gast heeft gehad in het programma 'ABC Actueel'. Daar liet hij zich vaak aankondigen begeleid door zijn eigen anekdote, waarin hij de politiek in Suriname vergeleek met een arena waar tweederangs gladiatoren elkaar bekampen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina