Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • STS wil Tourism Board worden

Stichting Toerisme Suriname wil Tourism Board worden

21/10/2020 10:03 - Euritha Tjan A Way

Palmentuin Wakapasi Craft & More is de jongste toeristische attractie in Paramaribo.

Palmentuin Wakapasi Craft & More is de jongste toeristische attractie in Paramaribo.  

PARAMARIBO - Stichting Toerisme Suriname (STS) is zich aan het omvormen tot een Suriname Tourism Board naar het voorbeeld van landen als Curaçao en Aruba. Dat zegt Royce Jie Foe Sang die voorzitter is van de stichting. Echter, hij geeft aan dat er grote uitdagingen zijn om dat streven te realiseren én om het toerisme werkelijk van de grond te krijgen zoals de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana dat vroeg op Wereld Toerismedag.

Jubithana noemde het feit dat de verschillende sectoren - hotels, touroperators en vliegmaatschappijen - apart gaan naar toerismebeurzen. Dit is volgens hem niet goed voor promotie van het land. "Ik hoor al twintig jaar dat toerisme vreselijk veel potentie heeft, maar het is een groot weeskind. De politiek pakt het op wanneer het haar uitkomt, maar ondersteuning krijgt de sector vrijwel niet", vindt Jie Foe Sang, die uitbater is van het vakantieoord Caribo. "We zijn in Suriname nog niet eens zover om te definiëren wat ons toerismeproduct is, met als gevolg dat we het land niet consequent genoeg kunnen 'marketen'. Is ons toerismeproduct natuur, is het cultuur of doen we aan ecotoerisme? Wat willen we?"

Die aansturing zou volgens de STS-voorzitter juist van de overheid moeten komen. "Er moet een toerisme autoriteit komen die handelt op basis van een Toerismewet. Die introduceert vervolgens normen en standaarden en ziet erop toe dat wetgeving nageleefd wordt." Internationaal is het vaak zo dat een tourism board ook gelijk als autoriteit optreedt of omgekeerd. Maar dat is niet wat de STS wil doen als board. "Wij willen niet bepalen en we willen op niemands stoel gaan zitten. Wij willen overkoepelend coördinerend zijn en geen enkele organisatie vervangen, laat dat duidelijk zijn", aldus Jie Foe Sang.

Hij geeft toe dat STS lang niets van zich heeft laten horen, anders dan hele mooie foto's en informatie op sociale media van enkele toerismebestemmingen. "Dat komt omdat de stichting failliet was. Het heeft een hele tijd onder het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme gestaan en is daarna teruggegaan naar de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Wij vinden dat we goed hier zijn, want als je toegang wil hebben tot alle bedrijven in de sector dan is het KKF waar je moet zijn."

Jie Foe Sang zegt dat de stichting op drie sporen aan de eigen heropleving werkt: interne organisatiestructuur, wet en regelgeving en een verdienmodel ontwikkelen om als stichting te blijven bestaan. "We hebben de Interne organisatiestructuur bijna rond nu; verder hebben we gekeken naar onze wettelijke positie en daar stuiten we op een paar zaken. Eigenlijk zou de Toerismewet een goede kruiwagen voor ons kunnen zijn. We willen een verdienmodel ontwikkelen dat ervoor zal zorgen dat we duurzaam blijven bestaan", aldus de STS-voorzitter.

Bij een SWOT-analyse en strategiematrix voor de toerisme sector en de creatieve industrie in het Ontwikkelingsplan 2017-2021 wordt het ontbreken van adequate wet en regelgeving in het toerisme genoemd als een bedreiging. Zowel in de begroting van 2012 van het toenmalige ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme als die van 2017 van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme wordt het voornemen kenbaar gemaakt de Toerismewet aan te nemen en af te kondigen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina