Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Verantwoord? Onverantwoord!

COLUMN: Verantwoord? Onverantwoord!

22/10/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Verantwoord? Onverantwoord!

Stuart Rahan  

Ik snap dit niet. Wat hebben coronamaatregelen te maken met de vrijheid van godsdienst? Luisterend naar Gert-Jan Segers van de Nederlandse Christenunie hoor ik absurde argumenten over onderdrukking en verbod op religieuze uiting in onvrije landen waar dictatuur heerst. Wat een kromme en misleidende vergelijking. Nederland kent deze vorm van onderdrukking niet. De coronamaatregelen zijn er juist om de volksgezondheid niet verder naar de Gallemiezen te helpen.

Als je gelooft dat God je zal behoeden voor ziekte en dood aan corona, is jouw goed recht. Maar als jij willens en wetens ervoor kiest je niet te houden aan de maatregelen die tot mijn dood kunnen leiden, vind ik je zeer onverantwoord. Ik ben helemaal niet religieus maar is "wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet", niet een basisprincipe van het christendom? Weet ook dat jouw vrijheid stopt waar die van mij begint. Het virus kent geen geloof of dictatuur. Het ziet alleen maar potentiële slachtoffers.

Bovendien, als gelovigen beweren dat het belijden van geloof niet per se in een kerkgebouw hoeft, kan toch ook kracht geput worden in de thuissituatie. Waarom willens en wetens het risico op besmetting, verdere verspreiding en mogelijke dood opzoeken terwijl het geloof op geen enkele manier opgewassen is tegen de fysieke gevolgen daarvan? Nergens heb ik binnen de maatregelen vanuit de Nederlandse overheid gelezen dat je je geloof niet mag belijden in tijden van corona. Gert-Jan Segers zal met geloofwaardigere argumenten moeten komen, wil hij mij overtuigen dat de zondagse gang naar de kerk niet voor verdere verspreiding van het dodelijke virus zal zorgen.

Als ik dit allemaal opschrijf telt Nederland op woensdag 8.764 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn 589 meer dan dinsdag volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In Suriname stijgt het aantal positieve gevallen niet zo exorbitant. Je zou verwachten dat voorgeschreven gezondheidsregels keurig worden opgevolgd maar helaas. Voorbeeldfiguren als in het kabinet geven blijk weinig op te hebben met de gezondheid van hun omgeving. Op reis met zijn allen, vergrootte het risico alleen maar.

Minister van Justitie Kenneth Amoksi, nota bene hoofdverantwoordelijk voor naleving van de coronamaatregelen, voelde zich onaantastbaar. Het virus dacht er anders over. Hoe kan je dan van de samenleving verwachten dat zij zich netjes houdt aan de door jou voorgeschreven regels? Een agent durfde nog met klappen en bruut optreden een bestuursambtenaar aan het verstand te brengen dat die de corona-avondklok had overtreden. Hoe onverantwoord is het gedrag niet van 'onze beste kameraad'?

Dat het virus geen politieke vrienden heeft, werd DNA-voorzitter Marinus Bee duidelijk. Als het aan hem lag, was de onverantwoordelijke minister Amoksi geruisloos de politieke dans ontsprongen. Ik snap de dyugudyugu van NDP'er Rabin Parmessar die door de politie uit de parlementsvergadering werd gezet. De NDP heeft weinig scoringskansen deze periode en zal dus elke gelegenheid te baat nemen de morele verontwaardiging uit te venten. Of het enige politieke winst zal opleveren, is nog maar de vraag want zijn eigen voorzitter lapte dezelfde regels ook aan zijn militaire laars. Om politiek te willen scoren om het scoren is nu gekozen om zich en masse te laten testen. Heel verantwoord!

Het coronavirus heeft niet alleen mensen tot stilstand gebracht. Ook de wereldeconomie ondervindt ernstige last. Alles en iedereen is getroffen en dat zal nog even duren. Dat in Suriname het aantal positieve gevallen meevalt, is echter geen vrijbrief om onverantwoord gedrag te tonen. De vrijheid die we hebben om te gaan en staan waar we willen is juist reden genoeg om te beseffen hoe kwetsbaar we zijn. Zolang het virus wereldwijd niet is uitgeroeid, zal de ernst blijven, zullen mensen ziek worden en zelfs doodgaan. Dat is onverantwoordelijk gedrag naar mensen toe die verantwoord leven.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina