Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Versoepeling coronamaatregelen

COMMENTAAR: Versoepeling coronamaatregelen

22/10/2020 12:00

COMMENTAAR: Versoepeling coronamaatregelen

 

SURINAME IS EEN gezegend land. Terwijl veel landen in de wereld nog steeds of opnieuw te maken hebben met een toename aan coronagevallen, gaat het er relatief goed. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland, waar het aantal nieuwe gevallen dagelijks de achtduizend inmiddels is overstegen. De verscherpte maatregelen ten spijt ... Nederland lijkt af te stevenen op een redelijke ramp, waarvan het einde nog niet in zicht is.

In Suriname zijn zo'n drie maanden geleden de maatregelen verscherpt nadat het aantal coronagevallen plotseling drastisch opliep. Of dat geholpen heeft, is onduidelijk. Feit is wel dat het aantal coronapatiënten in Suriname momenteel bijna te verwaarlozen is en de ziekenhuizen niet overbelast zijn. Dat stemt hoopvol, maar of dat zo blijft moet nog blijken. Het is dus verwachtbaar dat president Chandrikapersad Santokhi in het weekend het volk weer zal toespreken en dat hij bekend zal maken dat de teugels eindelijk eens minder strak worden.

Veel mensen smachten daar naar en verdienen dat ook, gezien alle offers die ze in het afgelopen halfjaar hebben moeten brengen, terwijl ze nauwelijks overheidssteun kregen. Het geeft de zwaar getroffen bedrijven ook de kans om de activiteiten weer te normaliseren. En een bijdrage te leveren de economie weer op poten te zetten. Maar het blijft een gok. Zodra het weer de verkeerde kant opgaat en het aantal coronagevallen drastisch stijgt, kan er direct worden ingegrepen.

Als iedereen zich aan de regels houdt, is dat waarschijnlijk niet nodig. Dus dat geldt ook voor de politieke top, die zichzelf maar al te vaak op een voetstuk plaatst en de regels negeert. En om te voorkomen dat we importgevallen krijgen, is het van groot belang dat de grenzen hermetisch gesloten blijven. Dus ook door de vluchten uit Nederland zou voorlopig een streep moeten worden gezet, zolang de situatie daar niet is verbeterd.

Moeilijker ligt het bij de andere grenzen, in het bijzonder de oostgrens. Te Albina lijken de autoriteiten de kop in het zand te steken. Terwijl vrijwel iedereen weet dat de Marowijne nog altijd behoorlijk druk is en de grens zo lek als een mandje beweert districtscommissaris Clyde Hunswijk van Marowijne Noordoost dat er niet zoveel aan de hand is. "Dat zijn verregaande uitspraken die ik niet kan bevestigen", zei hij tegen de Ware Tijd over het vermeend ontvangen van smeergelden door politieagenten en militairen.

Het lijkt erop dat hij in zijn commissariaat vooral slaapt, want getuigen vertellen andere verhalen. Frans-Guyana heeft haast het dubbele aantal Covid-19-gevallen van Suriname, dus het is zaak dat niemand de grens oversteekt. Want anders moet binnen afzienbare tijd het hele land weer in een lockdown. En daar zit niemand op te wachten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina