Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Owru lobi

COLUMN: Owru lobi

23/10/2020 14:00 - PS

COLUMN: Owru lobi

Philomena Bijlhout  

De Surinaamse Televisie Stichting (STVS) was jarig. Het station bestaat 55 jaar. Mijn zwak voor de STVS, net als voor onze nationale carrier de SLM, is een beetje nostalgisch. Beide bedrijven hebben voor mij ook emotionele waarde. In het geval van de SLM vloog ik soms mee vanwege de arbeidsbetrokkenheid van een familielid. Bij de STVS las ik het nieuws en presenteerde met de Amerikaanse Terry Madison, haar eigen programma's. Mijn zwakte voor deze owru lobi vertroebelen daardoor mijn kritische blik. Een bekende Nederlandse dichter Lucebert schreef: "Alles van waarde is weerloos". Feit is dat beide bedrijven, na elke politieke overwinning, worden ingelijfd voor eigen gewin. De toplaag wordt vervangen. Dit gebeurt sinds de Onafhankelijkheid in 1975.

Conform dit reguliere draaiboek wordt nu dus ook SLM-directeur Radjesh Radjkoemar definitief ontheven. De goede man moet het veld ruimen, omdat de kosten voor de aanschaf van de Boeing 777 niet meer op te hoesten zijn. Iemand moet hoe dan ook het gelag betalen voor de verspilling van dit project. Ook al komt dit voor een deel omdat er geen toerist meer het land bezoekt sinds de coronapandemie. De raad van commissarissen moest er ook aan geloven. Overigens vraag ik mij af of de voorgenomen vliegroute Paramaribo/New York nog doorgaat. Daar had ik mij nou op verheugd. De toestroom van veel meer Pompeootjes en US dollars voor de Surinaamse economie. Reken maar dat het stoppen van dit Boeing-project de staat aardig wat US dollars kost.

Wederom verspilling. Geld, dat in die mate, nooit door geen enkele regering is besteed aan blinden en gehandicapten. Terwijl ook deze doelgroep standaard hoort bij het draaiboek na elke politieke machtswisseling. Al zwaaiend met hun witte stok, leunend op de schouder van een begeleider of hangend in een aftands verroest karretje, mogen ze komen opdraven. Breed lachend op de foto staan. Wijs mij een overheid die sinds 1975 structureel huizen voor deze doelgroep heeft gebouwd. Aangepaste banen heeft gecreëerd waardoor ook zij gerespecteerd worden en zelfstandig kunnen functioneren. Net als, telkens weer, al die nieuw benoemde functionarissen in commissariaten en raden. Afhankelijk en ke poti zullen ze blijven. Het is nooit anders geweest.

Ik vraag mij ook af waarom nu al een brug ambiëren over de Marowijnerivier naar Frans-Guyana. En over de Corantijn naar Guyana. De Guyanezen zijn verder wat de productie van olie betreft. Verbouwen suiker en meer rijst dan wij. Het lijkt mij dat de buren in economisch opzicht een groter handelsbelang hebben. De bruggen vergroten inderdaad de exportmogelijkheden naar de EU maar in dit stadium veel meer voor Guyana. En zal Suriname wel durven om tol te heffen voor de bruggen? Blijven de veerverbindingen gehandhaafd zodat zij die minder willen betalen daar gebruik van kunnen maken? De Wijdenboschbrug is een goed voorbeeld hoe het ook anders had gekund wat de aflossing van de schuld betrof. En in het verlengde daarvan welke namen de nieuwe bruggen zullen krijgen.

In ieder geval ook bij owru lobi STVS heeft de zoveelste eliminatieronde plaatsgevonden. Weer een nieuwe directeur. Veel is er door de jaren heen niet veranderd. Het gebouw loopt in de regentijd nog steeds onder water. Nieuwsproducties, camerawerk en montages verbazen mediadeskundigen nog steeds uitermate. Geen congruentie in de montage van beeld en tekst. Herhaling van dezelfde beelden in één verslag. Nieuwsitems lijken in lengte mini-documentaires. Reportages die volledig worden overgenomen van buitenlandse zenders. Dan heb ik het nog niet eens over de verkeerde klemtonen in de voice-overteksten. Tot grote ergernis van velen. Alleen het team van nieuwslezers van de STVS krijgt een loftrompet bij de viering van dit 55-jarig bestaan. Echte owru lobi wens je groei en ontwikkeling toe. Met de huidige wisselingen zeg ik 'behouden vaart maar eerst zien en dan geloven'.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina