Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Quarantaineregeling reizigers Nederland gaat niet van leien dak

Quarantaineregeling reizigers Nederland gaat niet van leien dak

23/10/2020 17:51 - Arjen Stikvoort

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat handhaving van de quarantaine, die de regering oplegt aan reizigers uit Nederland moeizaam verloopt.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat handhaving van de quarantaine, die de regering oplegt aan reizigers uit Nederland moeizaam verloopt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het handhaven van de tiendaagse thuis- en hotelquarantaine, die de regering oplegt aan reizigers uit Nederland verloopt moeizaam. Veel mensen houden zich er niet aan. "We zoeken naar oplossingen, want we moeten niet hebben dat Suriname hierdoor weer meer besmettingen krijgt", aldus minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in een reactie aan de Ware Tijd.

Eén van de mogelijkheden om meer controle te krijgen is een GPS-polsbandje dat reizigers bij aankomst krijgen en waarmee zij gevolgd kunnen worden gedurende de quarantaineperiode. "Maar deze fase is nog in ontwikkeling en er hangt een kostenplaatje aan. Bovendien zou je zoiets verplicht moeten stellen en dat stuit op weerstand."

Voorlopig krijgen aankomende rezigers een blauw polsbandje voor de herkenbaarheid. De minister zegt dat mensen een loopje nemen met de thuis- en hotelquarantaineregels. "Mensen maken valse boekingen, komen niet opdagen. Ze omzeilen de quarantaine. Dat moeten we niet willen."

Er is volgens Ramadhin wel controle op wie het land binnenkomt. Daarnaast contact BOG de mensen in quarantaine. De minister spreekt van een dynamisch proces. "We hebben de Covid-19-situatie nu redelijk onder controle. Maar we moeten met zijn allen deze trend zien vol te houden door ons aan de maatregelen te houden."

Epidemioloog Radjesh Ori van het Outbreak Management Control Team zegt dat het BOG telefonisch contact houdt met de mensen die in quarantaine zijn. Op de elfde dag moeten zij contact maken met het BOG voor de eindscreening. "Dan wordt er een laatste check zoals temperatuurmeting gedaan. Als er geen klachten (meer) zijn, wordt de persoon ontslagen uit quarantaine."

Mozart Security Services is één van de erkende beveiligingsbedrijven die de controle op thuisquarantaine mag uitvoeren. Volgens marketingmanager Stanley Ravenberg moet er op de quarantaineplek een beschutte plek met sanitaire voorziening geregeld zijn voor de beveiliger, zegt Ravenberg. Het is een 1x24 uurs toezicht. "Anders ben je het zicht op de quarantainepersoon kwijt."

Ook Professional Private Security krijgt veel aanvragen. Vanwege de avondklok mag er ook worden gekozen voor een zestien uren-bewaking. "Het is puur preventief", zegt Commercial & Customer Service Manager Fauzia Mahomed Radja. "De overheid is op de hoogte van wie waar in thuisquarantaine is, maar controle daarop is wel een uitdaging. De mensen zijn over de stad verspreid en dat vraagt een grote logistieke operatie." Ook klanten van dit bedrijf moeten voor een wachtershuisje en sanitaire voorziening zorgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina