Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rotary informeert kindertehuizen over polio

Rotary informeert kindertehuizen over polio

24/10/2020 05:50 - Aidy Pinas-Agodeba

Rotary informeert kindertehuizen over polio

 

PARAMARIBO - Door de Covid-19-pandemie wordt de jaarlijks terugkerende ‘End Polio Now’-wandelloop van de Rotary Club Paramaribo dit jaar vervangen door een informatiesessie bij twee kindertehuizen. Nicole Tjin A Djie, president Rotary Club Paramaribo, zegt dat de activiteit eigenlijk een combinatie is. “Je moet het zien als een sociaal project van de organisatie, maar omdat het Wereld Poliodag is worden beide dan gecombineerd.”

Het doel is ook om na te gaan als alle kinderen binnen de instellingen gevaccineerd zijn tegen deze ziekte. In Suriname is polio al jaren uitgeroeid, maar de dekkingsgraad ligt tussen de 80 en 90 procent. Als er kinderen zijn die deze vaccinatie hebben gemist of niet gevaccineerd zijn volgens het vaccinatieschema wil de club graag helpen dat deze achterstand wordt in gelopen. Tjin A Djie benadrukt het belang van vaccinatie.

"A win against polio is a win for global health", luidt het thema van Wereld Poliodag dit jaar. Op 24 oktober wordt jaarlijks extra aandacht besteed aan deze ziekte. Sinds 1988 is de netwerkorganisatie Rotary International de grote motor in de strijd 'End Polio Now' om deze ziekte wereldwijd uit te roeien.

Zoals elk jaar draagt ook Rotary Club Paramaribo haar steentje bij. Rotary-leden ondernemen op Wereld Poliodag actie om bewustzijn, fondsen en steun te krijgen voor het uitroeien van polio. De ziekte kan door vaccinatie worden voorkomen. In Suriname is er sinds 1980 geen poliobesmetting meer geweest.

Door preventieve vaccinatie en goede hygiëne kan besmetting met het poliovirus en terugkeer ervan worden voorkomen. Maar de dreiging blijft en polio kan bij een lage vaccinatiedekkingsgraad en slechte hygiëne weer toeslaan. Het gemiddeld percentage van gevaccineerde kinderen in Suriname was in de afgelopen vijf jaar slechts 80 procent; dit moet 95procent zijn.

Door de inspanningen van Rotary International en partners lopen bijna negentien miljoen mensen die anders verlamd zouden zijn, en leven er meer dan 1,5 miljoen mensen die anders zouden zijn gestorven. De infrastructuur die Rotary heeft helpen bouwen om polio uit te roeien, wordt ook gebruikt om andere ziekten te behandelen en te voorkomen, waaronder Covid-19.

Tjin A Djie laat verder weten dat de club van plan is om te praten met instellingen over hun noden. "Een voedselpakket geven is leuk, maar we willen kijken naar iets structureels", onderstreept ze. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen