Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BP-SLM stelt directie ultimatum

SLM-directie heeft tot maandag om lonen aan te passen

24/10/2020 19:06 - Wilfred Leeuwin

SLM-directie heeft tot maandag om lonen aan te passen

 

PARAMARIBO - De personeelsbond bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (BP-SLM) is zich aan het beraden. Dagelijks wordt er tot twaalf uur ‘s middags gewerkt. Na dat tijdstip blijft het personeel normaal op het werk, zonder arbeid te verrichten. Alleen voor operationele diensten en de veiligheid wordt een uitzondering gemaakt.

Het beraad komt na een mededeling van waarnemend directeur John Sandie dat de directie geen uitvoering kan geven aan de eis van het personeel om de salarissen aan te passen aan de unificatiekoers van SRD 14,29 voor de US dollar. "Wij gaan onder geen enkele voorwaarde lager dan dat", zegt waarnemend bondsvoorzitter Steven Samsom tegen de Ware Tijd.

Het verweer van de directie dat het bedrijf in problemen is en het geld niet heeft om salarissen aan te passen, wordt niet geaccepteerd. "Ons uitgangspunt is en blijft de unificatiekoers", zegt Samson. Een tegenvoorstel van Sandie dat de salarissen gewoon volgens de oude koers zullen worden uitbetaald noemt de vakbondsman "ongehoord en beledigend", zeker omdat het geen voorstel was maar gewoon een mededeling aan het personeel. De directie is tot 26 oktober een ultimatum gesteld om met een betere oplossing te komen.

Intussen heeft minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, de bond vrijdagmiddag laten weten bereid te zijn hem te ontvangen voor een gesprek. "We zeggen nu niet dat we akkoord zullen gaan met een nieuw voorstel van de minister. Het zal afhangen van hoe het gesprek loopt, maar ons uitgangspunt blijft de unificatiekoers van SRD 14,29."

Samson zegt dat de directie met het verhaal rondgaat dat de SLM in zwaar weer verkeert, wat ook waar is, maar er niet bij vertelt dat het personeel juist daarom al behoorlijk heeft ingeleverd. Zo zijn vanaf mei de toelagen bevroren en wordt alles aan gedaan om waar nodig te bezuinigen. "Wij gaan niet inleveren op ons salaris; dat staat vast. Het is voor ons geen loonsverhoging, omdat wij een gedollarisseerd loon hebben", zegt Samson.

Het personeel zal bij het gesprek met de minister ook haar misnoegen uiten over wat genoemd wordt het experimenteren met directeuren bij de SLM. "In de afgelopen jaren hebben we zes directeuren gehad, allemaal politieke benoemingen. Dat willen wij niet meer. Wij zijn voorstander van een crisesmanagementteam dat het bedrijf kan halen uit het zwaar weer waarover steeds wordt gesproken. Daarnaast zullen wij niet langer aan de kantlijn blijven staan en maar akkoord gaan met besluiten die worden genomen en een behoorlijk effect hebben op het voortbestaan van de SLM."

Onlangs is directeur Radjesh Radjkoemar, die nauwelijks een jaar directeur was, op non-actief gesteld door de minister in opdracht van de regering. Hem wordt mismanagement en plichtsverzuim verweten. Jubithana zei in de media dat de regering onder meer had gevraagd om informatie over de werkelijke schuld van de SLM en informatie over alle andere diensten, maar die niet kon krijgen. De kwestie waarbij het beveiligingsbedrijf Blitzz Security zou zijn aangetrokken om reizigers te bewaken was de druppel die de emmer deed overlopen, waarna is besloten Radjkoemar voorlopig aan de kant te zetten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina