Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zorgpersoneel wil duidelijkheid over Covid-19-toelage

Zorgpersoneel wil duidelijkheid over Covid-19-toelage

24/10/2020 00:00 - Aidy Pinas-Agodeba

Zorgpersoneel wil duidelijkheid over Covid-19-toelage

 

PARAMARIBO - Er is ruis over een door de regering toegezegde Covid-19-toelage, zowel als het gaat over de uitbetaling als over de hoogte. Het personeel van onder meer de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD), het Diakonessenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) wil hierover opheldering, bleek vrijdag tijdens een persconferentie.

Bondsvoorzitter Robby Naarendorp zegt dat personeel van sommige instellingen al is uitbetaald, maar ook daar is er onduidelijkheid en ontevredenheid. De regering heeft zich niet aan de afspraak gehouden. "We hebben geluiden gehoord van SRD 175, terwijl was afgesproken over SRD 200 of SRD 250", zegt Naarendorp. Of het eenmalig is of per maand is niet duidelijk. Wat voor nog meer ontevredenheid zorgt, is dat de regering besloten heeft om aan geselecteerde groepen de toelage toe te kennen en niet aan iedereen die zich heeft ingezet. Het zij aan het bed van de zieke mens of op een andere manier.

Rolano Ceder, die op de röntgenafdeling van het SVZ werkt, zegt dat bijvoorbeeld zijn afdeling vanaf het begin ook nauw betrokken is geweest net als subafdelingen waaronder schoonmaak, technische dienst en laboratorium. Niemand moet dus worden overgeslagen wanneer er beloond wordt. "Men weet niet wat we meemaken." Ook verpleegkundige tevens ziekenhuishygiënist Nancy Westmaas, is niet te spreken over de gang van zaken. Ze zegt gehoord te hebben dat de toelage zal worden uitgekeerd vanaf augustus, terwijl men vanaf het begin van het jaar bezig is geweest met voorbereiding hoe om te gaan met Covid-19 als het naar Suriname zou overwaaien, wat uiteindelijk ook is gebeurd.

Jonas Petrus van de RGD in Moengo zegt dat hij en collega's het vanaf de uitbraak van Covid-19 midden maart niet makkelijk hebben. De RGD is het eerste begonnen met het testen van mensen. Eerst was het elke dag huis aan huis gaan bij de mensen om te testen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Hij stelt ook dat de locatie vanwaar uit de dienstverlening geschiedt niet ideaal is. Ondanks de omstandigheden heeft het zorgpersoneel zich ingezet. Hij is daarom teleurgesteld dat de regering nu geen duidelijkheid kan geven over de beloning. "De eerste coronadode hebben we in maart gehad, maar wij zijn al daarvóór begonnen met voorbereidingen."

De vakbonden willen spoedig duidelijkheid in het boven aangehaalde. Ook is de aandacht gevraagd van de regering voor de omstandigheden waaronder zorgpersoneel werkt. De vakorganisaties hebben vrijdag vergaderd en een signaal gestuurd naar de regering, maar ook om hun misnoegen te uiten over de gang van zaken. Naarendorp zegt dat de vakorganisaties het gevoel hebben dat de president niet goed geïnformeerd is over de situatie in de ziekenhuizen. Als dat het geval was zou er worden opgetreden. Hij roept hem daarom op zich goed te laten inlichten en spoedig maatregelen te nemen, om te voorkomen dat de situatie 'explodeert'. "Er worden allerlei mooie plannen gemaakt, maar terwijl je bezig bent moet je het vuur dat er is onder controle houden anders zal alles in elkaar vallen. We geven de president een wake-up call." Naarendorp zegt dat de bonden er niet van uitgaan dat de regering in één keer tegemoet kan komen aan alle wensen en grieven van de werknemers. Wat men wel verwacht is dat de minimale zaken worden aangepakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina