Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Clarissa Vaseur debuteert met 'Pipa, de wonderkikker'

Clarissa Vaseur debuteert met kinderboek 'Pipa, de wonderkikker'

25/10/2020 08:08 - Audry Wajwakana

Clarissa Vaseur debuteert met kinderboek 'Pipa, de wonderkikker'

Clarissa Vaseur debuteert met 'Pipa, de wonderkikker'. Foto: Publishing Services Suriname  

PARAMARIBO - Schrijven is altijd al een passie van Clarissa Vaseur geweest. Met het uitkomen van haar eerste boek 'Pipa, de wonderkikker' is een grote kinderwens van haar in vervulling gegaan.

De auteur is blij dat haar boek, dat in augustus uitkwam, goed door de gemeenschap is ontvangen. "Het is een geweldig gevoel en dit stimuleert mij om meerdere publicaties uit te brengen", zegt ze tegen de Ware Tijd. Vaseur is al bezig met een tweede kinderboek, dat ze - als alles goed verloopt - in het eerste kwartaal van 2021 uitbrengt.

'Pipa, de wonderkikker' is voor jong en oud. Voor jonge kinderen die nog niet weten te lezen, is de pennenvrucht een aanrader als voorleesboek. De auteur hoopt dat Surinaamse ouders en kinderen veel plezier beleven bij het lezen van het verhaal en hoopt ze bij te dragen aan het stimuleren van kinderen om te lezen.

Haar liefde voor lezen en schrijven werd aangewakkerd door haar liefdevolle tante en peetmoeder, Cisca Vaseur. In de schoolvakanties moest ze van haar inmiddels overleden tante, die leerkracht was op een lagere school, vaak boeken lezen. Dit heeft op den duur bijgedragen aan haar passie voor schrijven. Als kind schreef Vaseur veel korte verhalen, die ze door anderen liet lezen. "Ik kreeg veel feedback, vooral van mijn ouders, over mijn schrijftalent", vertelt de auteur.

Door die stimulans is de liefde voor schrijven verder gegroeid en droomde ze ervan een boek uit te brengen. "Ik had geen specifieke genre in gedachten, maar het is toevallig zo uitgekomen dat mijn eerste boek een kinderverhaal is." Ook als volwassene bleef ze in haar vrije tijd doorschrijven: korte verhalen of het bijwerken van haar dagboek. "Uiteindelijk is het idee ontstaan om de kinderverhalen te publiceren. Het is heel spontaan gebeurd."

Vaseur kreeg een jeugdherinnering op een regenachtige dag. "En heb een verhaal daaromheen gebouwd. Ik vond het heel anders dan de stukken, die ik eerder schreef en kreeg het idee om het verhaal te publiceren. De tijd is nu aangebroken!" Het boek is uitgegeven door Publishing Services Suriname en is voorzien van kleurrijke tekeningen van Jurmen Kadosoe.

Het verhaal gaat over een bijzondere kikker, die magische krachten heeft. Twee kinderen, Lila en Sam, zijn buiten aan het spelen, worden plotseling klein en ontmoeten Pipa, de wonderkikker. "Het is dus eigenlijk Pipa, die ze zo klein heeft gemaakt. Hij benadert de kinderen, omdat hij hulp nodig heeft voor een vriend", licht Vaseur een tipje van de sluier.

Het thema van het verhaal is het milieu. De auteur heeft Milieuwetenschappen gestudeerd en wil via haar boek en toekomstige boeken, mensen bewust maken over actuele milieukwesties, waarmee de wereld worstelt. "Vroeger was ik ook niet milieubewust, maar toen ik aan de studie begon, realiseerde ik mij hoeveel wij niet zien en weten. Ik houd 100 procent van fictieverhalen, maar als je schrijft, moet je een boodschap meegeven. Waarom geen boodschap over het milieu?" vraagt ze retorisch. Echter, dat wil niet zeggen dat al haar toekomstige boeken alleen over dat onderwerp gaan

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina