Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Sport als belangrijkste wapen buitenspel gezet'

'Sport als belangrijkste wapen tegen coronavirus buitenspel gezet'

25/10/2020 16:04 - Guillano Bruce

'Sport als belangrijkste wapen tegen coronavirus buitenspel gezet'

Arthy Lie en enkele van zijn vechters in maart tijdens de Dutch Open in Eindhoven. Foto: FB Arthy Lie's Taekwondo  

PARAMARIBO - Taekwondoleraar Arthy Lie verlangt ernaar weer zoals normaal met zijn leerlingen bezig te zijn. Vanwege de coronacrisis die al langer dan een halfjaar duurt, kan dat nu niet. “Ik mis de sport, ik mis mijn leerlingen”, jammert hij. “Ik ben graag met ze bezig.”

De schoolhouder probeert met in achtneming van de covidmaatregelen zijn pupillen toch bezig te houden. Hij houdt zijn sportschool open en de vechters kunnen er op afspraak komen trainen. Dat is al ongeveer een maand gaande.

Contact training zit er weliswaar voorlopig niet in. "De iets oudere jongens hebben van mij toestemming om met z'n tweetjes of met z'n drieën te trainen met mondkap en zo. Gewoon trainen, niet sparren. Met de kleintjes doen we gymnastiek en stijllopen met hooguit vier of vijf tegelijk. Niet in volle zalen", legt Lie uit.

Daarmee probeert hij niet alleen de vechters maar ook hun ouders tegemoet te komen. "We krijgen belletjes van ouders die vragen wanneer we weer van start zullen gaan met lessen. Ook zij missen het. Maar het enige wat we kunnen doen is bidden dat deze situatie zo snel mogelijk voorbij is."

Lie beseft hoe belangrijk het is dat men zich houdt aan maatregelen die door autoriteiten gesteld zijn in de strijd tegen het coronavirus. Door die maatregelen hebben sportorganisaties al sinds maart hun activiteiten on-hold moeten zetten. De Surinaamse Voetbalbond (SVB) bijvoorbeeld, gooide zijn competities in mei definitief op slot, terwijl de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) eind juli noodgedwongen de competitie beëindigde.

Lie begrijpt dat er uit voorzorg niet zoals normaal gesport kan worden maar wijst er ook op dat sport juist belangrijk is om de coronacrisis te bevechten. "Hoe gezonder je bent, hoe minder kans dat je ziek wordt of aan het virus bezwijkt. Eigenlijk kan je zeggen dat sport als belangrijkste wapen in de strijd tegen corona buitenspel gezet is."

Van de autoriteiten mag sporten in de buitenlucht met in achtneming van de covidregels wel maar er kan meer gedaan worden. Lie ziet graag dat de autoriteiten sportorganisaties vaker betrekken bij het maken van beleid en met hen om de tafel gaan om te komen tot oplossingsmodellen die het mogelijk maken om te midden van pandemie toch te kunnen sporten. Hij denkt aan het samenstellen van protocollen die als leidraad moeten dienen bij het beoefenen van een bepaalde tak van sport. "In het buitenland zijn competities al opgestart. We hebben de resources die zij hebben misschien niet, maar er zijn wel mogelijkheden die we kunnen bedenken die voor ons zouden werken."

Hoe langer de situatie duurt, des te groter de inhaalslag zal zijn die sportorganisaties zullen moeten maken om de schade die door de coronacrisis is opgelopen te herstellen. "Voor wat betreft toernooien is dit al een verloren jaar", zegt Lie. "Ik heb al ideeën voor aangepaste toernooien voor wanneer we weer groenlicht krijgen om activiteiten te organiseren. Maar het zal veel werk zijn om vooral alle verloren tijd goed te maken."

Voor het laatst kwamen taekwondoka's van Lie in maart in actie. Ze deden mee aan een toernooi in Nederland toen het luchtverkeer vanwege de coronacrisis op slot gegooid werd. Lie, zijn gezin en enkele van zijn vechters zaten daardoor enkele maanden vast in Nederland en keerden pass eind mei terug.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina