Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Weerstand opbouwen

COMMENTAAR: Weerstand opbouwen

26/10/2020 12:00

COMMENTAAR: Weerstand opbouwen

 

DE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN OM besmetting met het coronavirus te voorkomen zijn wereldwijd tot steeds meer mensen doorgedrongen. Helaas, blijven er mensen spreken van corona onzin en zich schuldig maken aan burgerlijke ongehoorzaamheid.

Terwijl in veel landen het sportgebeuren weer is of wordt opgepakt, lijkt Suriname met gekruiste armen te zitten. Het wordt tijd dat bonden en clubs nu echt gaan 'bewegen' en het actieve sport beoefenen weer oppakken, dan wel stimuleren. Daarbij mogen natuurlijk de corona voorzorgs- en beschermingsmaatregelen niet uit het oog worden verloren.

In Europa worden regelmatig - in elk geval enkele uren vlak vóór een wedstrijd - sporters getest en dat blijkt geen overbodige luxe. Kijk maar naar Cristiano Ronaldo die, net als relatief veel andere Europese voetballers, het virus onder de leden heeft (gehad). Sportwedstrijden - bijvoorbeeld in Nederland - zijn zelfs uitgesteld.

Maar niet omdat de sportorganisaties in Suriname het nog laten afweten moeten mensen niet bewegen. Dit kan op eigen initiatief of in groepsverband - met in achtneming van de maatregelen - in de vrije natuur of buitenlucht. Nodig zijn de drang om te bewegen, discipline en regelmaat. Personen die kunnen joggen doen dat, maar doodgewoon voetje voor voetje met een vaste draf is ook goed. Het promoten van bewegen bevordert in deze tijd van stress een goed sociaal contact.

Vaker is in het redactioneel gewezen op de rol die het toenmalige ministerie van Sport- en Jeugdzaken, nu ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, zou moeten spelen om een tijdelijk alternatief te vinden voor het algemeen sporten en om het actieve sportgebeuren weer op gang te krijgen. Hier is mogelijk ook een rol weggelegd voor het ministerie van Onderwijs en Cultuur. Kinderen op de basisscholen en jongeren van het voj hebben het nadeel dat sport voor hen niet verplicht is gesteld. In coronatijd is het juist nodig dat deze grootste doelgroepen gaan of blijven bewegen.

Maar ook Volksgezondheid en LVV kunnen bijdragen. Dieet is naast bewegen een belangrijk aspect om zich te wapenen tegen het virus. Een probleem van gezond eten is de slechte bereikbaarheid van voedingsmiddelen die beantwoorden aan een goed dieet. Het advies over goede voeding opvolgen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De overheid moet er prioriteit aan geven en de prijzen van alles wat nodig is om de weerstand op te bouwen omlaag brengen. Dan ontstaat de ideale situatie de verbeten strijd te voeren tegen het oprukkende virus.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina