Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • LGBT-gemeenschap verheugd om uitspraken kerkvorst

LGBT-gemeenschap verheugd om uitspraken kerkvorst

26/10/2020 22:33 - Arjen Stikvoort

Bisschop Choennie wil de film eerst zien en wachten tot het Vaticaan of de kerkvorst zelf met een verduidelijking komt.

Bisschop Choennie wil de film eerst zien en wachten tot het Vaticaan of de kerkvorst zelf met een verduidelijking komt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De bisschop van de rooms-katholieke kerk in Suriname, monseigneur Karel Choennie, heeft nog geen pasklaar antwoord op de uitspraak van paus Franciscus dat homoseksuelen wettelijke bescherming verdienen in de vorm van een geregistreerd partnerschap. “Uit de commentaren lees ik dat de paus deze uitspraak heeft gedaan in de context van het gezinsleven. Kinderen hebben het - door het proces van erkenning ‘anders te zijn’ - moeilijk met zichzelf te aanvaarden. In zo’n situatie hebben ze de bescherming van een gezin nodig. Niemand mag buiten gesloten worden”, zegt het hoofd van de katholieke kerk in Suriname.

De paus doet zijn uitspraak in de woensdag uitgekomen documentaire 'Francesco' van regisseur Evgeny Afinnevsky in Rome. Toen de Ware Tijd Choennie benaderde had hij de documentaire nog niet gezien. Op de vraag of hij het een goede stap vindt van de paus, zei Choennie dat hij de film eerst wil zien en wachten tot het Vaticaan of de kerkvorst zelf met een verduidelijking komt. "Wat ik lees uit de internationale pers is dat hij veel meer zaken aan de orde stelt die door de pers niet worden opgepikt. Geregistreerd partnerschap is een juridische term. Die gebruikt hij volgens de commentaren niet. Als geregistreerd partnerschap de tijdelijke belangen van samenwonen beter regelt, dan moet dat bevorderd worden. "

De bisschop zegt dat enkele jaren terug kerkgemeenschappen door het ministerie van Justitie en Politie werden uitgenodigd om van gedachten te wisselen over de LGBT-rechten als mensenrechten. Daarbij bleek dat geen van de grote kerkelijke stromingen in Suriname - Hindoe, moslim, protestant of volle evangelie - enige opening zag in die richting te denken van een erkenning. Ook andere maatschappelijke groepen werden geconsulteerd. Choennie: "We hebben nooit een officieel verslag van de overheid gekregen. Er is geen taboe in Suriname. Er zijn alleen harde onverzoenlijke standpunten. Dat vind ik jammer. Met een respectvolle dialoog tussen ouders en kinderen, pastores en gelovigen kom je veel verder. Persoonlijk vind ik dat de staat de rechten van minderheden moet beschermen en rechtvaardig regelen, maar bovenal excessen moet voorkomen." Hij noemt het voorbeeld van een bakkerij in Amerika die werd gesloten op grond van de antidiscriminatiewet. Het bedrijf wilde geen huwelijkstaart bakken voor een homostel.

Juan Pigot, voorzitter van Parea (LGBT-professionals), noemt de visie van de paus een stap in de goede richting. Maar hij benadrukt dat de paus vaker uitspraken doet ten gunste van de LGBT-gemeenschap, maar die worden niet opgepakt door de kerkgemeenschap. Pigot merkt op dat Franciscus zich eerder op de vlakte hield en over het onderwerp homoseksualiteit en zich afvroeg "wie ben ik om te oordelen?" "Maar nu gaat hij veel verder. Hij zegt dat we moeten erkennen dat er same sex-relaties zijn en in die hoedanigheid in gezinsverband leven." Pigot: "De regering moet relaties van mensen van hetzelfde geslacht erkennen en er gelijkwaardige rechten aan verlenen, zodat veel geregeld kan worden in zo een gezinssituatie. Ik hoop dat niet alleen de kerkgemeenschap de uitspraak van de paus positief oppakt, maar ook de gemeenschap in zijn algemeenheid."

Susan Doorson, voorzitter van Women'S Way Foundation, voelt zich gesteund door de uitspraak van de kerkvorst. "Hij is het hoogste orgaan van de katholieke kerk en dat hij geen onderscheid in maakt is noemenswaardig. Iedereen heeft recht op een duurzame relatie en moet een gezin kunnen stichten ongeacht of je binnen de LGBT bent of niet", vindt ze. "Onze Surinaamse gemeenschap moet de boodschap van de paus nemen die komt uit een bron van liefde. Zijn roep is om met liefde en respect met elkaar om te gaan. Laten we die ter harte nemen om verder te bouwen aan onze Surinaamse gemeenschap."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina