Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Accentverlegging en justitiële intriges in zaak Trinidadiaanse opiniepeiler'

'Accentverlegging en justitiële intriges in zaak Trinidadiaanse opiniepeiler'

27/10/2020 05:50 - Wilfred Leeuwin

Er zijn zorgen over de gezondheid van de verdachte Derek Ramsamooj.

Er zijn zorgen over de gezondheid van de verdachte Derek Ramsamooj.  

PARAMARIBO - In de zaak van de aangehouden Trinidadiaanse opiniepeiler Derek Ramsamooj dreigt volgens advocaat Irene Lalji het accent te worden verlegd. Er zou volgens haar niets verkeerds zijn aan het door het Openbaar Ministerie (OM) opgelegde contactverbod tussen verdachte en zijn advocaat. Echter, het gaat er wel om dat bij het opleggen van die beperking de mensenrechten en het juridisch belang van verdachten altijd gerespecteerd blijven.

Door de opgelegde contactbeperking blijkt de gezondheidstoestand van Ramsamooj ernstig achteruit te zijn gegaan. "Zorgwekkend", typeert ook Camille Ramsamooj, echtgenote van de verdachte, de situatie. Zij bevindt zich op het eiland Trinidad en Tobago. De verdachte blijkt naast diabeet, hartpatiënt te zijn. Hij is gedurende veertien dagen, door de beperking van het OM, onthouden van juridische bijstand, geneeskundige behandeling, juiste voeding en enig ander contact met familie of zijn vrouw.

Lalji vindt dat een onrecht. "Ik kan begrijpen dat in het onderzoek de verdachte blind of onkundig wordt gemaakt over informatie die belangrijk is in het onderzoek, maar dan kan de beperking onder toezicht plaatsvinden. Elke verdachte heeft recht op juridische bijstand. In de meeste gevallen is de verdachte zich er niet van bewust." De contactbeperking van Ramsamooj is zondag opgeheven.

Vernomen wordt dat de honorair consul van Trinidad en Tobago in Suriname zich ernstig zorgen maakt om de toestand van de verdachte. "Ik ben geen medisch deskundige, maar bij het bezoeken van de verdachte op maandag, bleek zijn toestand ernstig te zijn. Hij heeft opgezwollen voeten en zelf een wond die nodig behandeld moet worden", geeft Lalji aan.

Zijn echtgenote Camille herhaalt dat zij zich niet zo zeer zorgen maakt om de beschuldigingen tegen haar man. "Ja, dat zeker ook, maar het is toch te gek dat een contactbeperking hem berooft van zijn gezondheid en fysieke toestand, daar maak ik mij het meest zorgen over."

In de juridische bijstand van Ramsamooj, die is aangehouden op verdenking van medeplichtigheid aan malversaties bij de Surinaamsche Postspaarbank, zouden er volgens Lalji ook juridische intriges zijn. De raadsvrouw werd recentelijk tijdens een zitting van het Hof van Justitie waarin om opheffing werd gevraagd van de contactbeperking, verrast door een mededeling van het OM dat de verdachte een verklaring had afgelegd dat hij Lalji niet langer erkent als zijn advocaat.

Tijdens zijn verhoor zou de verbalisant hem hebben afgeraden Lalji aan te houden, omdat zij ook de advocaat is van ex-minister Gillmore Hoefdraad in een andere zaak die te maken heeft met malversatie bij de Centrale Bank van Suriname. Lalji was toen genoodzaakt haar bezwaarschrift tegen de beperking in te trekken. Op 6 oktober kwam er verlenging van de beperking die tot zondag heeft geduurd.

Maandag vertelde Ramsamooj - bij een bezoek dat Lalji hem bracht - haar onder welke druk hij verkeerde als gevangene en dus is afgegaan op wat de verbalisant hem heeft voorgehouden. Er zou een nieuwe advocaat zijn aangetrokken in de persoon van Maureen Nibte. Volgens Lalji heeft Derek Ramsamooj haar voorgesteld samen te werken met Nibte en door te gaan met de zaak. Tegen de Ware Tijd zegt Camille Ramsamooj vanuit Trinidad en Tobago dat Nibte de enige juridische vertegenwoordiger is van haar man.

Lalji vindt het een kwalijke zaak dat de verbalisant zich buiten zijn bevoegdheden heeft begeven. "Hij moet een verhoor afnemen en geen juridisch advies geven. Als advocaat ben ik vooral niet van mening dat er tegenstijdige belangen zijn. In het recht moeten alle partijen goed beseffen wat hun bevoegdheden en wat hun grenzen zijn, want wie weet welk rechtsvoordeel de verdachte is ontnomen", benadrukt Lalji, erop doelende dat mogelijk de beperking van de verdachte allang zou zijn opgeheven met totaal andere gevolgen, ook voor zijn gezondheid. "Wij moeten in de rechtspleging vooral ook de belangen van de verdachten in acht nemen. Wij, advocaten, rechterlijke macht en het OM moeten ervoor zorgen dat de rechtspleging niet degradeert.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina