Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Veel notabelen op de been voor Gessel

Veel notabelen op de been voor Gessel

27/10/2020 00:00 - Naomi Hoever

Weduwe Mathilda Gessel-Braaf en zoon Edward nemen voor het laatst afscheid van Eugène Gessel.

Weduwe Mathilda Gessel-Braaf en zoon Edward nemen voor het laatst afscheid van Eugène Gessel. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "De grote Geest van het melkwegstelsel", zoals Eugène 'Sjenie' Gessel vaker werd aangekondigd door presentator Gerold Vliet is maandag met staatseer gecremeerd. Er mochten vijftig personen de zaal betreden. Daarnaast was het een gaan en komen van personen die op z'n minst afscheid wilden nemen.

Onder de aanwezigen bevonden zich onder anderen ex-president Desiré Bouterse, Eugène van der San, Sam Polanen, Hans Breeveld, Melvin Bouva, Leendert Pocornie en minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur. Levens voerde het woord namens president Chandrikapersad Santokhi. "Professor Gessel heeft zich lang in het onderwijsveld bewogen", memoreerde Levens. Volgens haar begon hij als districtskwekeling.

Ook in Nederland had hij in het middelbaar onderwijs een behoorlijke staat van dienst. "Een top historicus, een expert in staatsrecht met een belangrijke bijdrage in de staatsinrichting." De woorden van Gessel dat hij "politiek ongebonden, maatschappelijk autonoom en geestelijk souverein" was, zijn haar bijgebleven.

Zoon Edward omschreef zijn vader als iemand die nauwkeurig plande. Alles dat hij dagelijks zou doen schreef hij op. "Mijn vader hield niet van verrassingen omdat hij zijn leven plande. Naast mijn moeder was hij getrouwd met zijn typemachine."

Gessel is geboren aan de Hoogestraat. Nadat zijn oma aan influenza overleed, had zijn vader het zwaar. Hij werd opgevangen door een oom. "Op 28 oktober 1943 trouwde mijn vader met het mooiste meisje in de straat. Mijn ouders zouden woensdag 77 jaar getrouwd zijn."

Volgens dominee Edgar Loswijk was Gessel een echte EBG'er. Hij behoorde tot de laatste groep intellectuelen die door de broedergemeente zijn gevormd. Loswijk vertelde dat Gessel vooral in Nickerie furore heeft gemaakt. Hij hoopt dat het district in de toekomst Gessel alsnog zal eren voor zijn bijdrage. Loswijk verzorgde samen met dominee Michael Persaud de uitvaartdienst. "Meer dan honderd jaar van genade en hij heeft vele talenten met ons gedeeld", aldus Persaud.

Volgens Sam Polanen valt er veel over Gessel te zeggen. Hij verklapte dat er een biografie over hem wordt geschreven die bijna klaar is. "Hij was een vooraanstaand lid van de supreme court van de Joodse natie. Hij legde de nadruk op de letter van de wet en niet op de geest." Volgens Polanen was de lijfspreuk van Gessel: "In het heden ligt het verleden, in het nu het worden zal."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina