Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We hebben altijd gehoopt en gewacht op de zeven vette jaren'

'We hebben altijd gehoopt en gewacht op de zeven vette jaren'

27/10/2020 18:00 - Aidy Pinas-Agodeba

De Gompertstraat is één van de bekendste straten waar lokale winkeliers zijn verdreven door hun Chinese collega's. De winkeliersvereniging vecht daarom voor behoud van Surinamers in de branche.

De Gompertstraat is één van de bekendste straten waar lokale winkeliers zijn verdreven door hun Chinese collega's. De winkeliersvereniging vecht daarom voor behoud van Surinamers in de branche. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Op haast elke hoek van de straat staat er een winkel. Dit is in het voordeel van de consument die geen lange afstanden hoeft af te leggen voor boodschappen. Echter, voor de winkeliers is het knokken, omdat de concurrentie bijna moordend is. Die concurrentie komt vooral omdat buitenlanders die er een winkel willen opzetten met open armen worden ontvangen.

De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers, Raymond Hasnoe, vecht voor de Surinaamse winkeliers en het Surinaamse product. Hij is al zeker veertig jaar bezig met het behartigen van belangen van winkeliers en kent de sector als geen ander. Hij zette zich eerst vooral in voor de levensmiddelenbranche, maar sinds begin 2000 is de doelgroep groter geworden. Ze is nu ook de spreekbuis voor onder meer de elektronica- en bouwmaterialenbranche. Hij was tot begin dit jaar ook voorzitter van de sectie detailhandel bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken. In deze groep zitten zo'n zevenduizend winkeliers.

De vereniging pleit voor noodzakelijk gebleken verandering en wil hieraan bijdragen. Echter, al tientallen jaren wordt met regeringen gesproken, maar de zaken lijken niet serieus te worden genomen. Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, hoeft niet alles in één keer aan te pakken. Er moet wel veel veranderen en dat kan door onder meer te beginnen bij de kleine zaken die toch wel een bijzondere rol spelen.

Alleen door structurele oplossingen kunnen de zeven vette jaren waarop de sector wacht aanbreken. Van een afstand bekeken lijkt de sector te bloeien, maar buitenlanders worden voorgetrokken en dit leidt tot oneerlijke concurrentie. "Die mannen komen hier met goedkoop kapitaal, zetten hun onderneming op en concurreren de kleine man weg die keihard werkt en wiens onderneming doodbloedt door de concurrentie", stelt Hasnoe. Hij wil dat er een einde komt aan het aan de lopende band verstrekken van winkelvergunningen. Regels en wetten worden niet nageleefd en er gebeuren veel narigheden in het nadeel van de Surinaamse winkeliers.

Hasnoe benadrukt dat het er bij hem alleen gaat om de Surinaamse ondernemers en het Surinaamse product te beschermen. Hij denkt terug aan de jaren tachtig toen de winkeliers het al heel moeilijk hadden. Dat waren de magere jaren. "We hebben altijd gehoopt en gewacht op de zeven vette jaren." Boven op de bekende problemen komt dit jaar nog de coronapandemie. Dit is sommige ondernemers fataal geworden. De koopkracht daalt en mede daardoor wordt het moeilijker een winkel draaiende te houden. "Men moet ook bedenken dat de winkelier als zelfstandige ondernemer ook werkgelegenheid schept", zegt Hasnoe.

Het bevreemdt de voorzitter dat opeenvolgende regeringen de vrij makkelijke problemen niet hebben kunnen oplossen. Zo'n twintig jaar geleden waren er ruim vijftienhonderd winkels voor ruim 350.000 inwoners. Momenteel zijn er drieduizend winkels voor ruim zevenhonderdduizend inwoners. "Het wordt moeilijk om je winkel draaiende te houden", klaagt Hasnoe. De sector is volgens hem al verzadigd en buitenlandse investeerders moeten worden gestimuleerd hun geld te steken in de landbouwsector. Suriname heeft potentie op dit gebied, maar deze wordt nog niet volledig benut. "Wat mij betreft mag men duizenden investeerders halen naar Suriname, maar plaats ze niet in sectoren die al verzadigd zijn, dan kunnen we bijvoorbeeld de voedselschuur van de regio worden."

Hasnoe onderstreept dat de regering nu regulerend moet optreden. Hij pleit ook voor een inburgeringsplicht voor buitenlandse investeerders. Het komt nog vaak voor dat bijvoorbeeld winkeliers niet goed kunnen communcieren met de klant, omdat ze nauwelijks Sranan, geen Nederlans of Engels praten of verstaan. Hij suggereert ook een bestemmingsplan. "Dat soort dingen moeten we hier hebben. We moeten met wet en regelgeving werken", stelt hij. Hasnoe benadrukt dat regels niet zomaar worden gemaakt. De mensen die ze maken of hebben gemaakt, hebben er een bedoeling mee gehad.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina