Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We willen niet met lege handen naar huis'

'We willen niet met lege handen naar huis'

27/10/2020 16:08 - Gilliamo Orban

PARAMARIBO - Arbeiders van houtmultinational Greenheart in Apoera, die al een week in Paramaribo vertoeven, verkeren in onzekerheid. Het bedrijf heeft nog niets van zich laten horen, ondanks de medewerkers vorige week een petitie hebben ingediend aan vicepresident Ronnie Brunswijk.

Ze moeten worden uitbetaald, maar Greenheart lijkt geen oor hiervoor te hebben, ondanks het bedrijf hiervoor is veroordeeld door de rechter. "We willen niet met lege handen naar huis, omdat we het geld nodig hebben om onze gezinnen te verzorgen", zegt Ricardo Karwofodi, bestuurslid van Greenheart Group Werknemersorganisatie (GGWO), tegen de Ware Tijd.

De groep van twintig arbeiders die speciaal is afgereisd naar Paramaribo om de petitie in te dienen, is nog niet teruggekeerd naar Apoera. Ze moeten geld krijgen over zeven maanden en een arbeider krijgt maandelijks gemiddeld 500 Amerikaanse dollar. "Ik heb begrepen dat een topper van het bedrijf heeft gezegd dat hij over zijn dead body het geld zal uitbetalen. Maar we blijven positief, omdat het gaat om een rechtvaardige strijd", zegt Karwofodi. Ze doen het met schenkingen van organisaties die hen bijstaan met levensmiddelen en het betalen van hun hotelkosten. De arbeiders zijn niet van plan om een korte periode te verblijven in Paramaribo.

Fernando Robertson, één van de arbeiders, steekt zijn misnoegen niet onder stoelen of banken. "Er is geen werkgelegenheid in het gebied, waardoor we geen andere baan hebben om wat te verdienen. We hebben het geld nodig, want de school is begonnen en we moeten schoolspullen kopen", klaagt Robertson. Hij is niet te spreken over de manier waarop de arbeiders het geld van Greenheart moeten afdwingen. Aangezien er een vonnis is, dient het bedrijf dat volgens hem uit te voeren. "We worden gebeld door onze vrouw en kinderen die op ons wachten omdat ze levensmiddelen nodig hebben. We kunnen niet zonder geld naar Apoera gaan", aldus Robertson. Pogingen van de Ware Tijd om een reactie te krijgen van Greenheart, zijn vruchteloos gebleven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina