Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Werknemers SLM bereid in te leveren

Werknemers SLM bereid in te leveren

28/10/2020 00:00 - Merredith Bruce

Tweede secretaris Jermaine Kerk (tweede vanuit rechts) voert het woord. Naast hem Marcia Clumper (r), Steven Samson en Lucas Tjin-A-Sjoe (uiterst links).

Tweede secretaris Jermaine Kerk (tweede vanuit rechts) voert het woord. Naast hem Marcia Clumper (r), Steven Samson en Lucas Tjin-A-Sjoe (uiterst links).  

PARAMARIBO - De eis van het personeel van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) om de salarissen conform de unificatiekoers van SRD 14,29 uitbetaald te krijgen, is niet zonder meer. Rekening houdend met het feit dat de maatschappij in een moeilijke financiële positie zit, zijn de werknemers bereid om na de aanpassing van het loon zelfs een deel in te leveren. Dit hebben vertegenwoordigers van de personeelsbond dinsdag duidelijk gemaakt op een spoedpersconferentie in het gebouw van Vakcentrale C-47.

Secretaris Marcia Clumper legde uit wat dit 'inleveren' inhoudt: de lagere schalen leveren 12 procent in van het loon, de schalen daartussen 20 procent en de hoogste schaal 25 procent. "Zover was het personeel bereid om mee te gaan." Dit alles is vervat in een principe-akkoord dat was overeengekomen tussen de bond en het directieteam, toen nog onder leiding van directeur Radjesh Radjkoemar die onlangs door de regering op non-actief is gesteld.

Echter, het huidige team, geleid door waarnemend directeur John Sandie, laten weten dat de salarissen op basis van SRD 7,52 voor de US dollar-koers uitbetaald zullen worden en dat de eis vanuit de bond niet uitgevoerd kan worden. Volgens Clumper wil het huidige team niet eens meer praten over het toen bereikte akkoord. "We beseffen dat het bedrijf problemen heeft en we willen allemaal onze banen behouden", verklaart de secretaris de bereidwilligheid van het personeel om in te leveren op het loon.

Overigens, ze stelt dat het personeel al heeft ingeleverd in mei toen het ermee akkoord ging dat de toelagen werden bevroren. Waarnemend voorzitter Steven Samson noemt de eis vanuit de bond om de lonen volgens een marktconforme koers uit te betalen "niet onredelijk". Hij zegt dat de organisatie niet over één nacht ijs is gegaan. "We hebben onze financiële mensen geraadpleegd die zijn nagegaan of de SLM in staat is om aan onze eis tegemoet te komen en dat is wel gebleken." Er is volgens hem uitgerekend dat de maatschappij, mits zij uitvoering geeft aan het principeakkoord, op maandbasis ongeveer SRD 1,5 miljoen overhoudt. Benadrukt wordt dat deze cijfers tot stand zijn gekomen na overleg tussen directie en bond.

Tweede secretaris Jermaine Kerk wijst erop dat de werknemers geen loonsverhoging willen, maar slechts dat de lonen conform de unificatiekoers worden uitbetaald. De bondsleden hebben een historische onderbouwing gegeven waarom de salarissen en alle andere uitgaven gebaseerd zijn op een US dollar-component. Zij stellen dat dit "niet zomaar uit de lucht is komen vallen". Volgens hen is het qua management "heel erg mis" gegaan waardoor de maatschappij in een moeilijke positie is komen te verkeren. "Wij hebben ervoor gewaarschuwd, maar er is niet naar ons geluisterd", zegt Kerk.

Intussen is het beraad dat vorige week is ingegaan "uit egards voor de regering" opgeheven. Nadat C-47, waar de personeelsbond aan verbonden is, een brief heeft gericht aan de president, is de bond zaterdag ontvangen door een delegatie van de regering. Die heeft haar gevraagd om de raad van ministers van woensdag af te wachten waarna de bond donderdag bericht zal ontvangen over wat er uit de bus is gekomen. Nadat de regering een besluit heeft genomen komt de alv weer bij elkaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina