Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beroerte doodsoorzaak nummer twee in Suriname

Beroerte doodsoorzaak nummer twee in Suriname

29/10/2020 07:22 - Aidy Pinas-Agodeba

Beroerte doodsoorzaak nummer twee in Suriname

Foto: world-stroke.org  

PARAMARIBO - Iets meer dan de helft van de leden van de Vereniging Verder na een Beroerte’ (VVB) en hun mantelzorgers hebben veelal te kampen met een combinatie van suikerziekte en verhoogde bloeddruk. Dit is gebleken uit een klein onderzoek van medische studenten onder leiding van fysiotherapeut Ameerani Jarbandhan. Ze noemt dit resultaat in gesprek met de Ware Tijd zorgwekkend.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is beroerte in Suriname doodsoorzaak nummer twee. De VVB zal donderdag, Wereld Beroertedag, extra aandacht aan de ziekte besteden. Bij leden van de vereniging krijgen vrouwen vaker een linkerzijdige CVA dan mannen.

Uit ander onderzoek, uitgevoerd door de VVB in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), blijkt dat corona geen invloed heeft gehad op het aantal mensen met een beroerte dat in die instelling was opgenomen. Tussen maart en augustus dit jaar waren dat 440 patiënten en in dezelfde periode in 2019 417.

Door de pandemie is het verenigingsleven van mensen met een beroerte onder druk komen te staan en is eenzaamheid onder hen toegenomen. De VVB probeert via sociale media extra contact met de doelgroep te onderhouden. Sinds kort wordt elke week een aspect van de gevolgen van een beroerte besproken. "Het verenigingsleven heeft invloed op het welzijn van de mens en wij blijven het vrijwillige werk voortzetten", staat in een persbericht.

Uit lokaal onderzoek blijkt dat drie op de honderd mensen in Paramaribo een CVA (Cerebrale Vasculaire Accidenten) of beroerte krijgt. Er werden vorig jaar 190 mannen en 227 vrouwen opgenomen in het ziekenhuis, tegenover respectievelijk 179 om 261 in 2020.

Bij het onderzoek van de studenten en de fysiotherapeut is komen vast te staan dat vanaf het veertigste levensjaar het risico op een CVA verhoogd is, met een piek tussen de 51 en zestig jaar. "Naarmate we ouder worden verhoogt het risico op een beroerte door veroudering van bloedvaten, het hart en de organen. 'Gezond ouder worden' is daarom van belang", onderstreept Jarbandhan.

Een beroerte ontstaat door verstopping of scheur in de hersenbloedvaten, waardoor een deel van de hersenen zonder zuurstof komt te zitten en begint af te sterven. Afhankelijk van de duur van die schade, de locatie in de hersenen en het type CVA krijgen patiënten (permanente) klachten die gepaard gaan met een eenzijdige, lichamelijke verzwakking of verlamming. Daardoor worden ze plotseling afhankelijk van de mantelzorger. Jarbandhan: "Door de zorg van een patiënt, die veelal werkloos is, is de mantelzorger overbelast. Een gezonde levensstijl is dan ook een uitdaging."

De gevolgen van een beroerte zijn divers en begrijpelijk. Meer informatie aan de gemeenschap zal leiden tot meer begrip voor de groep mensen met een CVA, concludeert ze. Prioriteit van de vereniging is om mensen die een beroerte hebben gehad en hun mantelzorger informatie te geven, hulp te bieden, voor hun belangen in het algemeen op te komen en om onderzoek naar de ziekte te stimuleren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina