Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Magische toverstaf

COMMENTAAR: Magische toverstaf

29/10/2020 12:00

COMMENTAAR: Magische toverstaf

 

IN DE WARE Tijd werd enkele weken geleden het vermoeden uitgesproken dat de regering de SRD 1,5 miljard, die De Nationale Assemblee had vrijgemaakt voor het opvangen van de klappen van de Covid-19-maatregelen, in werkelijkheid gebruikt voor andere zaken. Dat werd gedaan na de verrassende mededeling van minister Armand Achaibersing van Financiën, die zei dat hij er in was geslaagd de ambtenarensalarissen voor het eerst in twee jaar zonder geleend geld te betalen. Dat zou inderdaad knap zijn geweest gezien het feit dat de staatskas helemaal leeg was.

Nita Ramcharan herhaalde het vermoeden zaterdag in haar column op Starnieuws. Als de Ware Tijd er volledig naast had gezeten, dan had de president of minister de krant, al dan niet via de Communicatiedienst Suriname, om de oren geslagen. Maar dat gebeurde niet, het bleef zelfs akelig stil.

Niet geheel toevallig bleef de Covid-19-steun ondanks herhaalde beloften daarna uit. President Chandrikapersad Santokhi schiep afgelopen week in zijn televisietoespraak weer verwachtingen: "Wij weten dat grote delen van de samenleving en diverse sectoren in het bedrijfsleven nog steeds zwaar gebukt gaan onder de sociaal-economische en maatschappelijke gevolgen van de Covid-19-pandemie. Ik wil dat u weet dat het beperken van de impact van de Covid-19-pandemie op onze samenleving, onze bijzondere aandacht heeft." Dit heeft hij de afgelopen maanden in soortgelijke bewoordingen steeds weer gezegd, maar op enkele uitzonderingen na, heeft nog niemand financiële ondersteuning gehad of zijn er massaal pakketten verstrekt.

Nu valt wel te begrijpen dat men links en rechts moet schrapen om de chaos van twee regeringen-Bouterse op te ruimen, maar dan moet men wel eerlijk zijn en dat niet met geld dat daarvoor niet bedoeld is, zien op te lossen. Dat is een methode die de vorige regering al hanteerde en die Suriname naar de afgrond heeft gebracht, Bovendien heeft de regering De Nationale Assemblee op het verkeerde been gezet, een democratische doodzonde. De krant is benieuwd wanneer iemand van de coalitie de regering ter verantwoording roept. Als men dit 'blauw blauw' laat, dan loop je de kans dat dit in de toekomst vaker gebeurt.

Het land zit volledig aan de grond, dat is inmiddels wel duidelijk. Terwijl Santokhi heeft verzekerd dat onder zijn leiding alles goed zal komen. Echter, de twijfels beginnen toe te slaan. Minister Achaibersing is tot nu toe niet de wonderdokter met de magische toverstaf gebleken die Santokhi zich had voorgesteld. Hij is een gewone verzekeringsman die prachtige cijfermatige presentaties kan geven, maar zich kennelijk ook geen raad weet met de financiële janboel die hij op zijn bordje heeft gekregen. Deskundigen waarschuwden daar onlangs in deze krant al voor: om de crisis te lijf te gaan, heb je een zwaargewicht nodig met gedegen economische kennis. Dat is Achaibersing niet. Het is de vraag hoe Santokhi nu de crisis te lijf zal gaan en vooral of hij daar nu wel open over zal zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina