Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cyanide bij goud zoeken in Brownsberg Natuurpark

Cyanide bij goud zoeken in Brownsberg Natuurpark

29/10/2020 10:20 - Euritha Tjan A Way

Een luchtfoto van de mijn waarbij de cyanide in de emulsie op het dekzeil (wit) gedaan wordt. Het dekzeil moet voorkomen dat deze gevaarlijke chemische stof in grond terechtkomt.

Een luchtfoto van de mijn waarbij de cyanide in de emulsie op het dekzeil (wit) gedaan wordt. Het dekzeil moet voorkomen dat deze gevaarlijke chemische stof in grond terechtkomt. Foto: ProBios  

PARAMARIBO - “Ik weet het officieel niet, ik moet het eerst aan de minister rapporteren.” Dat is het antwoord van Kenneth Cyrus, directeur van Stinasu, op de vraag van de Ware Tijd wat hij ervan vindt dat er met cyanide naar goud wordt gemijnd binnen de grenzen van het Brownsberg Natuurpark.

Cyrus werd maandag met de beelden geconfronteerd. Een cameraploeg van de Nederlandse journaliste Nina Jurna stuitte de week daarvoor op de mijn. De journaliste maakt voor een internationale serie over grondstoffen een documentaire over goudwinning in Suriname. "Schokkend", is de enige reactie die Cyrus de Ware Tijd wil geven. Ook het Nationaal Instituut voor Milieu en Onderzoek in Suriname (Nimos) is om een reactie gevraagd, maar het zegt eerst onderzoek te willen doen.

Erlan Sleur van stichting ProBios werkt mee aan de serie en zegt dat Cyrus tijdens het interview met de journalist wel meldde dat zijn personeel op de Brownsberg niet op de hoogte was van het mijnen met cyanide. "Dat betwijfel ik", klinkt het sceptisch uit de mond van Sleur. De mijn waar met de stof wordt gewerkt, werd namelijk ontdekt op ongeveer één kilometer afstand van de Irenevallen. Op beeldmateriaal is te zien hoe de aarde die al los is vanwege het zoeken naar goud met kwik, nog eens wordt doorgespoeld met een oplossing die cyanide bevat.

Sleur: "Dat bindt zich beter dan kwik aan het finfini gowtu." Het is een andere manier van goud mijnen die wordt toegepast op plekken waar er al naar goud is gezocht met kwik. "Kwik laat veel goud achter. En hoe meer gebieden verlaten worden doordat met kwik zoeken niets meer oplevert, hoe groter de kans dat men cyanide zal gebruiken om toch nog de laatste restjes uit de grond te kunnen halen. Hoewel er een plastic bedekking wordt geplaatst om ervoor te zorgen dat de cyanide het grondwater niet bereikt, zijn er altijd minuscule delen die wel doorsijpelen", aldus Sleur.

Volgens zowel de ProBios-voorzitter als communicatiemanager Dylan de Gruijl van WWF Guianas is cyanide zeer gevaarlijk. "Kwik is ook gevaarlijk, maar een druppel cyanide is gelijk dodelijk", zegt De Gruijl. Volgens hem gaat het om een chemische stof met dezelfde eigenschappen als cyanide die uit China gehaald wordt en die bekend staat als Jin Chang. De organisatie is aan het uitzoeken wat precies de samenstelling is van deze stof. Sleur: "We hebben tussen de lokalen die normaal al op de Brownsberg werken inderdaad Chinezen gezien. Zij werken met de cyanide. De lokalen hebben de kennis niet om met dit spul te mijnen. Die doen dat vooralsnog met kwik." Op ongeveer tien minuten lopen vanuit de Irenevallen is ook een heuse mijn te zien waar met grote bulldozers de aarde wordt losgemaakt om het goud te kunnen winnen met de toevoeging van kwik.

Overigens, er zijn al meldingen geweest van het gebruik van cyanide in de goudmijnen in het zuidoosten van Suriname. In het rapport 'The Suriname FrenchGuiana border geopolitics of a route that remains to be determined' van 2019 wordt geschreven over goudmijnactiviteiten door middel van het gebruik van cyanide. Toenmalige gezamenlijke patrouilles van Suriname en Frans-Guyana bleken gestuit te zijn op zulke mijnen die in het rapport beschreven worden als "zeer gevaarlijk voor de gezondheid van flora en fauna" in het gebied.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina