Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Kunst is creëren, mensen leren kennen en veel meer'

'Kunst is creëren, mensen leren kennen en veel meer'

29/10/2020 18:01 - Tascha Aveloo

Ruth-Rachel Joeroeja wordt de vierde Artist in Residence van Zus & Zo.

Ruth-Rachel Joeroeja wordt de vierde Artist in Residence van Zus & Zo.  

PARAMARIBO - “We hebben zes kunstenaars gehad die zich spontaan hebben aangemeld om mee te doen. En bezoekers waren blij dat er weer wat te doen was”, vertelt Bryan van het Kruys, uitbater van Zus & Zo, lachend aan de Ware Tijd. Al vier weken is zijn toeristische trekpleister het kunstcentrum met het project ‘Artist in Residence’. Vooral het interactieve deel van de expo, waarbij de kunstenaars bezig zijn met gasten valt heel goed in de smaak.

Ruth-Rachel Joeroeja is de vierde in de rij van tien artiesten die bij Zus & Zo zal exposeren. Ze noemt het project een "spannend en uitdagend initiatief". "Ik ben nerveus maar ook super enthousiast tegelijkertijd." Ze is aan het opstellen en het is kijken en herstellen waar ze haar werken wil ophangen en in welke volgorde. Er zullen dertien kleurrijke stukken te zien zijn onder het thema 'Froisi'. "Dat is in het Sranan dus verhuizen, maar ook deel van het woord 'foroisi', voorzaal. En dat verwijst naar mijn mind. Ik gun de mensen een blik in mijn denkwereld. Het zijn dingen die ik in het dagelijkse leven zie die ik heb uitgewerkt tot kunstwerken", licht de jonge kunstenares toe.

Joeroeja heeft altijd goed kunnen tekenen en verdiende al heel gauw met het 'ontwerpen' en tekenen van tattoo-modellen wat extra geld. Maar of ze echt kunstenaar wilde worden en wat voor soort wist ze niet. Na een jaar rust na de middelbare school pakte zij de draad weer op en besloot zich in te schrijven bij de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO), waar ze twee jaar lessen volgde. "Ik had de passie en aanleg ervoor dus waarom niet", kijkt ze terug.

Ze leerde schilderen en haar technische skills verfijnen. Inmiddels heeft ze al enkele groeps- en een solo-exposities achter de rug. Niets is 'veilig' voor haar schilderdrift. Muren in huizen en op straat, petten en schoenen en nu zelfs grafkisten. Maar ze schildert ook gewoon op canvas. "Ik ben nu echt bezig van het ontwikkelen van mijn eigen stijl."

Behalve de twee jaar AHKCO is ze eigenlijk autodidact en doet ze veel aan zelfstudie. Joeroeja zou graag een jaar of twee op een kunstschool willen zitten in een ander land. "Dat is verbreden van je horizon en denken. Het is goed om te worden geconfronteerd met andere culturen en denkwijzen. Je moet het zien, ervaren en voelen. Ik geloof dat je daardoor - als je je wil open stellen - ook leert kijken buiten je eigen kaders. Je leert over andere meningen, je leert andere invalshoeken. Dat zou zo voor iedereen moeten zijn want anders verstaar je in je eigen kleine hokje."

Kunst maken gaat volgens Joeroeja verder dan het creëren van mooie schilderijen. "Voor mij is kunst een soort van voertuig om te gaan door het leven. Om verschillende plekken te zien. Om andere mensen te leren kennen." Ze gelooft dat wie kunst maakt of van kunst houdt een open mind zou moeten hebben. "Je ziet zoveel, je ervaart zoveel en dit zou je in staat moeten stellen om open te staan voor anderen en geen oordeel te vellen alleen op basis van wat je ziet. Je hebt al een rijke fantasie voor jezelf."

Als je creëert moet je dieper graven meent de kunstenares. "Kunst is een spirituele uitlaatklep. Vanaf kleins af ben ik aan het tekenen en heeft me in een hele moeilijke tijd in mijn leven de rust gegeven die ik toen nodig had. Het is net meditatie. Je 'zoned out', je handen zijn bezig en je hebt alle problemen los gelaten en bent alleen daar met je canvas of wat dan ook in de flow van creëren." Voor Joeroeja is de kunst van het los kunnen laten essentieel in het leven. "Iets bestaat nu en is mooi. Maar als het er niet meer is dan kan je het ook appreciëren voor wat het was en wat het is geweest. Het zijn mooie herinneringen."

Tijdens de workshops zullen de deelnemers 'Blind schilderen'. "Je zal echt op je gevoel en je handen moeten vertrouwen dat je de juiste kleuren kiest en gewoon wat moois maakt. Het is een ode aan kunstenaars met een visuele beperking." Joeroeja vertelt over een kunstenaar die zij kent in het buitenland die blind is. "Hij is blind en werkt volledig op gevoel af en hij maakt de mooiste dingen." De kunstwerken van Joeroeja zijn tot en met 3 november te bezichtigen in de bovenzaal bij Zus & Zo.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina