Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President positief over financiёle vooruitzichten

President Santokhi positief over financiёle vooruitzichten

29/10/2020 00:00 - Jason Pinas

President Chandrikapersad Santokhi beloofde weer eens verlichting van de druk in afzienbare tijd.

President Chandrikapersad Santokhi beloofde weer eens verlichting van de druk in afzienbare tijd. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De regering zal vanaf begin 2021 meer ademruimte krijgen op financieel gebied. Daardoor zal ook de sociaal-economische druk waar de samenleving op dit moment onder gebukt gaat stukken minder worden. Die garantie gaf president Chandrikapersad Santokhi gisteren tijdens een persconferentie.

Het staatshoofd schetste een positief beeld met goede vooruitzichten die het land uit het slop zullen halen. Volgens hem zullen met name het traject dat is uitgezet voor goede financiële beheersing en de samenwerking met het Franse adviesbureau Lazard bijdragen aan de positieve economische resultaten binnen afzienbare tijd.

Santokhi zegt dat de verlichting ook meer ruimte zal bieden aan de regering om verschillende projecten uit te voeren. Hij meent dat er nu al een aantal plannen zijn voorbereid waarvan sommige in samenwerking met de private sector zullen worden gerealiseerd. "Uit de projecten die we gelist hebben, is een onderscheid gemaakt van projecten die door de regering uitgevoerd zullen worden, projecten die public-private zullen zijn en projecten die volledig private zullen zijn."

Voor een deel van deze plannen is er al financiering, terwijl voor een ander deel er al investeerders in beeld zijn gebracht. Als voorbeeld noemde Santokhi projecten voor elektriciteit en schoon drinkwater die worden voorbereid voor district Marowijne. Daarnaast staan de bouw van een middelbare school in het oosten en de aanpak van het fileprobleem in Commewijne hoog op de agenda. Deze zaken moeten volgens Santokhi het komend jaar al zijn gerealiseerd. "We hebben rekening gehouden met wat we tijdens de verkiezingen beloofd hadden." Voor Paramaribo is het oplossen van de woningnood prioriteit, terwijl in Wanica de vuilverbranding ook spoedig zal worden aangepakt.

Santokhi geeft toe dat de regering nu nog krap zit en opzoek is naar kapitaal. De president denkt daarbij vooral aan financiële ondersteuning vanuit de diasporagemeenschap in Nederland. Hoewel dit proces al in gang is gezet, onderstreept hij dat het "niet gemakkelijk" is. "We blijven zoeken. Ga niet denken dat het geld direct beschikbaar is. Je moet de mechanismen in place hebben, hoe men dat geld daar gaat stoppen en hoe dat geld hier gekanaliseerd gaat worden. Maar we zijn bezig en het komt goed", verzekerde de president.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina