Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Veranderingen

COLUMN: Veranderingen

30/10/2020 14:00 - PS

COLUMN: Veranderingen

Philomena Bijlhout  

Paus Franciscus, hoofd van de rooms-katholieke kerk, is voor geregistreerd partnerschap voor homostellen. Het biedt hen juridische bescherming zegt hij. Lovend is men over de uitspraak. Maar gaat die ver genoeg? Het is pas bijzonder als de paus zich uitspreekt over de grote geestelijke nood waarin een gelovig mens terecht kan komen als die zijn homoseksuele geaardheid moet ontkennen. Enkel en alleen om bij de geloofsgemeenschap te horen. Dat is godsverlakkerij. Daar moet verandering in komen.

Zou God in zijn godshuis eerder een huisvader toelaten die zich schuldig maakt aan incest dan een oprechte, trouwe ziel die valt op hetzelfde geslacht en geen vlieg kwaad doet? Waarom mag een homoseksuele man geen priester worden? Vrouwen al helemaal niet. Terwijl geloof in relatie tot geaardheid en geslacht niets met elkaar te maken hebben. Er zijn genoeg voorbeelden van homoseksuele priesters die God oprecht dienen maar niet durven en mogen zeggen homo te zijn.

Voor mij is de uitspraak van de paus gedurfd maar niet bijzonder en verregaand genoeg. Schaf het celibaat binnen de RKkerk af. Laat ook vrouwen en homoseksuele mannen toe als priester. Dan doen we wat God verkondigt. "Zij zijn geschapen naar mijn evenbeeld. Laat de kinderen tot mij komen." Het zou prachtig zijn als de RK-gemeenschap in Suriname zich openlijk uitspreekt voor deze gelijkwaardigheid. Want kerkgangers zien alles wat enkele voorgangers niet durven uitspreken. Namelijk dat zij homoseksueel zijn. Mens! Net als u en ik.

Spannend wordt het vandaag overigens wel. Komt Desiré Delano Bouterse nou wel of niet naar het gerechtshof. Met of zonder NDP-aanhang. In het pak? Of weer in militair tenue zoals de laatste keer. Guayabera (traditioneel overhemd in het Caribisch Gebied) is ook een optie, want bloedheet is het in deze droge tijd. Mobilisatie van de achterban is vanwege Covid-19 niet mogelijk. Maar hoeveel zouden er nu staan, want ook in de partij van Bouterse rommelt het aardig. Ook daar dus veranderingen.

Het zal een sobere gang worden naar het gerechtshof. Als hij komt, want volgens zijn advocaat hoeft hij niet te verschijnen. We blijven een onbegrijpelijk en bijzonder landje voor de buitenwereld als het om de interne politieke veranderingen gaat. Niet alleen vanwege het verleden van de expresident. Ook het verleden, heden en handelen van de huidige bestuurderstop zorgt voor menig gefrommelde wenkbrauw.

Toch is er een bijzondere verklaring voor zoveel expansie en turbulentie in de hele wereld, die zulke grote veranderingen teweeg brengt. Toevallig kwam ik een artikel tegen over de gevolgen van de planeetstanden ten opzichte van elkaar. Dit jaar zijn er drie uitzonderlijk momenten. In januari, toen Covid-19 zich snel verspreidde, waren de planeetstanden van Saturnus en Pluto exact hetzelfde als ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (WO), de Tweede WO en de aanslagen van 9/11. Maar net zo ook in het jaar 1982 waarin er een uitbraak was van hiv en aids. In Suriname waren de Decembermoorden.

Interessant is de conclusie dat alles wat nu gebeurt, is bedoeld om een einde te maken aan de gevestigde orde. Ook economische, maatschappelijke en sociale. Dit gaat ook gepaard met geweld en doden. De hamvraag is natuurlijk wat kunnen we verder dit jaar verwachten? Volgens een astroloog komt de laatste cyclus voor dit jaar er nu aan met nog meer verrassingen en onthullingen.

De nieuwe normaal heeft zich al gevestigd. De oude voldoet niet meer. Er is verandering. Surinamers zijn assertiever geworden. Accepteren minder wat de overheid hen oplegt. Gewoon omdat de tijdgeest daartoe dwingt. Kijk ook naar de verkiezingen in Amerika. Het geweld, de gevolgen van de Black Lives Matter-beweging over heel de wereld. Bedrijven transformeren of gaan failliet. Men werkt van huis uit. Er is geen weg terug. En hoe kijkt u zo meteen terug op dit bijzonder, indringend en onvergetelijk jaar. Welke veranderingen heeft het u gebracht?

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina