Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oliedollars inzetten voor groene economie

Oliedollars Guyana’s inzetten voor realisatie groene economie

30/10/2020 18:06 - Ivan Cairo

Staatsolie-directeur Rudolf Elias

Staatsolie-directeur Rudolf Elias  

PARAMARIBO - Het is mogelijk dat de aardolie- en gasinkomsten van Suriname en Guyana zodanig worden ingezet dat diversificatie van de economie plaatsvindt, duurzame sectoren worden ontwikkeld en een ‘groene economie’ tot stand kan worden gebracht. Dat was min of meer de visie van panelleden woensdagavond tijdens een door WWF Guianas gehouden webinar met als thema ‘Guianas’ Green Economy Dialogue; building a sustainable economy’.

WWF Guianas-directeur David Singh vindt dat Suriname en Guyana de inkomsten uit de oliesector duurzaam moeten beheren. Ze zullen geïnvesteerd moeten worden in diversificatie van de economie. Staatsolie-directeur Rudolf Elias pleitte voor behoud van de biodiversiteit in de twee landen. Van belang is daarom dat bijvoorbeeld in Suriname nu al een nationale dialoog op gang komt wat te doen met de geschatte twintig tot zestig miljard US dollar die in de komende twintig jaar verdiend zal worden uit de drie al bewezen olievelden voor de kust.

Er zal meerwaarde aan de olie-inkomsten toegevoegd moeten worden door in andere economische sectoren te investeren waardoor de biodiversiteit niet in gevaar komt. Als voorbeeld noemde hij dat bij een verbod op grootschalige houtkap, ondernemers in die sector uit de olie-inkomsten gecompenseerd zouden kunnen worden. Politieke en andere leiders dienen te praten over de wenselijke ontwikkeling, maar het traject en uiteindelijk doel zullen door de samenleving als collectief aangegeven dienen te worden.

Voor Nicholas Boyer, voorzitter van de Private Sector Commission Guyana, is herinrichting van het onderwijs gericht op de aardoliesector van belang, maar ook het scheppen van condities zodat het lokaal bedrijfsleven meer kan profiteren van de olie-industrie. Hij wees erop dat dat de offshore olieindustrie niet arbeidsintensief is en voor de lokale bevolking dus niet veel nieuwe arbeidsplaatsen zal opleveren. Door de oliedollars te investeren in het ontwikkelen van andere sectoren kan dat wel.

Hij waarschuwde dat de twee landen niet "verslaafd" mogen raken aan de aardolie inkomsten en de andere economische sectoren gaan verwaarlozen. Het bedrijfsleven moet afdwingen dat de overheid beleid voert dat gericht is op bevordering van diversificatie en benutting van de potentie van andere sectoren. "We kunnen geen economie hebben die uitsluitend gebaseerd is op olie. We moeten diversificeren en andere sectoren ontwikkelen".

Elias noemt het ook belangrijk dat jongeren en ondernemers goed worden voorgelicht over strategieën die moeten resulteren in het vestigen van een groene economie. Volgens Singh kan na de aardolievondsten in Guyana en Suriname niet meer gesproken worden over de potentie van de twee landen, maar moet beslist worden welke kant ze moeten opgaan. De samenleving dient daarbij de richting te bepalen. Ze moeten dit niet aan politieke leiders overlaten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina