Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We zijn allemaal mens'

'We zijn allemaal mens'

30/10/2020 22:22 - Amanda Palis

Roy Kartaram, directeur van King's Drankenpaleis (r), wil met het ondertekenen van de Verklaring van Paramaribo een duidelijke statement geven dat ieder mens gelijk is. Parea-voorzitter Juan Pigot kijkt goedkeurend toe.

Roy Kartaram, directeur van King's Drankenpaleis (r), wil met het ondertekenen van de Verklaring van Paramaribo een duidelijke statement geven dat ieder mens gelijk is. Parea-voorzitter Juan Pigot kijkt goedkeurend toe. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “We zijn allemaal mens!” Dat benadrukte Roy Kartaram, directeur van King's Drankenpaleis bij het ondertekenen van de Verklaring van Paramaribo. Deze handeling is voor hem een duidelijke statement dat iedere werknemer gelijk is als mens, dus ook op de werkvloer.

Jaarlijks bij de viering van Pride Month biedt Parea, een non-profitorganisatie bestaande uit professionals uit de LGBT-gemeenschap, deze verklaring aan, waarin staat opgenomen dat werkgevers zich zullen inzetten voor gelijkheid op de werkvloer. In totaal hebben er voor deze ronde elf bedrijven de verklaring getekend. "We hebben dus met deze nieuwe bedrijven erbij meer dan tachtig bedrijven die de verklaring hebben getekend de afgelopen jaren", zegt Parea Suriname-voorzitter Juan Pigot.

Hij is blij dat ondanks de aangepaste situatie in het land, bedrijven even enthousiast waren om de verklaring te tekenen. Wat er nu nog moet komen is een follow-up naar de bedrijven toe hoe zij na de ondertekening verder hebben gewerkt aan inclusiviteit op de werkvloer. "Dat moet ik onderkennen en moeten we zeker aanpakken en een mechanisme bedenken waarbij wij misschien bedrijven zouden kunnen helpen hoe zij inclusiviteit kunnen brengen of waarborgen op de werkvloer. Want uiteindelijk is een werknemer die zich veilig en happy voelt op de werkvloer een gemotiveerde werker", stelt Pigot.

Hij hoopt met deze beweging aandacht te vragen van beleidsmakers om de nodige wetten en beleid voor inclusiviteit voor de LGBT-gemeenschap. Volgens Edward Naarendorp, partner van Advocatenkantoor Naarendorp aan de Cornelis Jongbawstraat, is er nog een lange weg te bewandelen als het gaat om op beleidsniveau een verandering te brengen, maar hij ziet het samenbundelen van de bedrijven in het tekenen van de verklaring als een effectieve manier om de aandacht hiervoor te vragen. "Het begint alvast in je huis om inclusiviteit op de werkvloer te brengen. We moeten soms niet meteen breed of heel groot te gaan", zegt hij.

Voor Marissa Kalloe, onderdirecteur van Building Depot, is het belangrijk om diversiteit op de werkvloer te onderstrepen. "Ik doe dit echt voor jullie", zegt Kalloe terwijl ze kijkt naar haar aanwezige werknemers. Het tekenen van de verklaring is voor haar en het bedrijf meer een formaliteit, want diversiteit is voor het bedrijf heel belangrijk. "We hebben verschillende mensen hier werken binnen ons bedrijf, waarom ook niet de LGBT-gemeenschap onze ondersteuning geven, iedereen heeft rechten ook op de werkvloer", onderstreept Kalloe.

Voor Pigot is het ook bijzonder te noemen dat sportclub Oase een belangrijk standpunt neemt in het tekenen van de verklaring. "Enkele jaren terug was er een discussie binnen de club of zij same sex-partners wel of niet accepteerden. In het begin had men zich hiertegen geweerd, maar met het wisselen van bestuur is er daar gelukkig verandering in gekomen. Voor leden die hun same sex-partner lid willen maken, is het dus ook mogelijk", zegt Pigot. "We zijn een moderne samenleving. Als je niet LGBT inclusive bent is het bijna achterhaald te noemen. We willen met het ondertekenen van de verklaring onze blijk van ondersteuning tonen naar de samenleving", zegt Oase-general manager Ralph Issa.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina