Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schakers op les bij GMI

Schaakbond zet pupillen op les bij Internationaal Grootmeester

31/10/2020 22:11 - Van onze redactie

Schaakbond zet pupillen op les bij Internationaal Grootmeester

Pratul Panchoe is één van de vier schakers die zal worden getraind door een GMI. Foto: BCF  

PARAMARIBO - Vanaf zaterdag gaan Pratul Panchoe, Imaan Kalidjo en de zusters Catherine en Alexandre Kaslan op les bij een Internationaal Grootmeester (GMI), die door Fide Americas is beschikbaar gesteld. De uitverkorenen behoren tot de beste U20-schakers van Suriname.

De Surinaamse Schaakbond (SSB) grijpt deze gelegenheid met beide handen aan. "Vanwege de coronapandemie kunnen er fysiek geen toernooien plaatsvinden, maar we willen de ontwikkeling van dit soort schakers niet stuiten. Daarom hebben we besloten ze op te geven voor de lessen", vertelt secretaris Ricardo dos Ramos. Hij beschrijft het viertal als "serieuze schakers". De lessen worden online verzorgd.

Normaal zou daarvoor moeten worden betaald, maar Fide America, een subafdeling van de mondiale schaakbond Fide, zorgt er deze keer voor dat de lessen gratis kunnen worden gevolgd. De cursus duurt drie weken. Dos Ramos verwacht dat de training wezenlijk zal bijdragen aan de groei van de schakers. "Doordat er voorlopig geen toernooien zijn waar de spelers fysiek aanwezig zijn, zien we hun progressie niet echt, maar ik denk dat dit soort lessen ervoor zullen zorgen dat ze zich zodanig gaan ontwikkelen dat er een verandering zal komen in ons schaaklandschap."

Intussen heeft de SSB een lijst met protocollen opgesteld en opgestuurd voor de autoriteiten. "We denken aan een goed geventileerde ruimte waarin de Covid-19-regels in acht genomen worden. In het buitenland schaakt men al op die manier, waar de schakers van elkaar worden afgeschermd." Aan de onderkant is er een opening om de pionnen te kunnen verplaatsen op het bord. De SSB wacht nu nog op groen licht van de autoriteiten om aan de slag te gaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina