Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Sport herleeft

COMMENTAAR: Sport herleeft

02/11/2020 12:00

COMMENTAAR: Sport herleeft

 

SURINAME LIJKT LANGZAAM uit het sportdal te klimmen. De regering viert de teugels en staat recreatief voetbal zonder scheidsrechters en toeschouwers weer toe. Ook volleyballen in de buitenlucht mag weer. De aankondiging, vooral voor voetballen in recreatief verband, geeft goede hoop dat er binnen afzienbare tijd weer maar dan volgens de nieuwe normaal in competitieverband zal kunnen worden gevoetbald. Coaches zinspelen op begin januari. Maar tegelijkertijd wordt in hetzelfde gezelschap gewaarschuwd om niet al te optimistisch te zijn, omdat er nog veel voorbereiding nodig is.

Net als veel andere sectoren heeft ook de sport bijna acht maanden stilgelegen en gevoeglijk mag worden aangenomen dat veel sporters niet of niet echt aan het op peil houden van hun conditie hebben gewerkt. Waarvoor ook moet worden gevreesd, is dat spelers door onvoldoende beweging en extra eten in de breedste zin van het woord vooral door thuiszitten - te maken kunnen hebben met overgewicht. Dit alles wordt voor trainers/coaches een vette kluif, want een niet fitte speler krijg je niet snel weer op wedstrijdniveau.

In het sportcommentaar is er al enkele keren op gewezen hoe belangrijk het is dat sportbonden en clubbesturen zich moesten voorbereiden op het moment dat actief sporten weer mogelijk zou zijn. Dat moment lijkt nu dichterbij te komen en de vraag is wie zijn huiswerk heeft gemaakt. In trainerskring bestaat ook de vrees dat de Surinaamse Voetbalbond (SVB) niet zal kunnen herstarten omdat de meeste clubs zeer krap bij kas zitten door het stilliggen van de sport. Er mag van worden uitgegaan dat in veel gevallen voor spelers nieuwe uitrusting zal moeten worden aangeschaft. Mogelijk dat de SVB met geld dat hij van de Fifa krijgt - met diens toestemming - kan schuiven om lidbonden en -verenigingen tegemoet te komen.

Contactsporten blijven voorlopig verboden, dus ook het boksen en dat hangt Remi Burke, voorzitter van de Surinaamse Boksbond, de keel uit. Hij wordt telefonisch bestookt door boksers die staan te springen om weer aan de slag te kunnen. Burke speelt met de gedachte om de boksscholen toestemming te geven trainingen te hervatten, met inachtname van de Covid-19-maatregelen. Hoe hij zich dat voorstelt is de vraag, want fysiek contact is verboden.

Als de ontwikkeling rond het coronavirus in Suriname zich positief blijft ontwikkelen, kan binnen de perken van het mogelijke over niet te lange tijd - weer redelijk gefunctioneerd worden in alle geledingen. Het nieuws van vorige week dat er binnen een halfjaar een vaccin tegen het virus kan zijn, versterkt deze hoop en verwachting. Aan de andere kant is de vraag: waar in de rij staan ontwikkelingslanden om in aanmerking te komen voor het vaccin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina